5 Odysséen- Odysseus i underjorden

Odysseus hemfärd från Troja tog tio år. Han hade ett par långa uppehåll hos kvinnor som ville ha honom som man. Det var hos nymferna Kalypso och Kirke. Hos Kalypso var han i sju år och hos Kirke i ett. Trots att han levde gott hos dem kunde ha inte släppa tankarna på sitt hem.

När han reste ifrån Kirke gav hon honom det bestämda rådet att han måste söka upp siaren Tiresias i dödsriket. Bara hos honom kunde ha få de upplysningar som han behövde för att klara hemresan.

Odysseus och hans män seglade efter Kirkes anvisningar till Okeanos rand och vidare längs Okeanos flöden till den plats som Kirke beskrivit. De hade med sig offerdjur. Blodet från dem skulle locka fram de dödas själar. Odysseus grävde en grop och tillredde först ett dryckesoffer av honungsmjölk, vin, vatten och mjöl. Därefter förrättades djuroffer och blodet hälldes i gropen och de döda samlades, men ingen fick smaka innan Tiresias fått sitt, eftersom det var Tiresias som Odysseus kommit för att träffa och Tiresias kom och gav Odysseus råd.

Tiresias förutspådde att Odysseus skulle komma hem även om hemfärden skulle innebära stora svårigheter, eftersom han hade havsguden Poseidon emot sig. Den gamle siaren visste att sjöfarare hade för vana att slakta djur på öar för att säkra mattillgången under en långresa, därför varnade han Odysseus för att slakta solgudens oxar. Om de gjorde det skulle ingen av hans kamrater komma hem.

Hemkomsten kunde också betyda problem för Odysseus. Hans hem var invaderat av män som friade till hans hustru och förslösade husets alla tillgångar. De passade på eftersom ingen fanns som kunde hindra dem. De flesta trodde att Odysseus var död och hans son var för ung för att klara av så många vuxna män. Stora svårigheter väntade.  Så löd Teresias spådom.

Odysseus  blev också påmind om flydda dagar av andra döda som han mötte. Där fanns hans mor som ännu levde när han gav sig iväg till kriget i Troja. Hon dog i sorg när sonen inte återkom. Där fanns Agamemon, som var grekernas härförare i trojanska kriget. Han hade blivit dödad av sin maka och hennes älskare när han kom hem till  Mykene. Där fanns Akilles, grekernas stora hjälte. Odysseus berömde honom att ingen fanns som var hans like. Akilles konstaterade att han skulle hellre var dräng bland de levande än hjälte dödsriket.

De döda strömmade till i stora skaror. Det blev övermäktigt för Odysseus och hans män och de skyndade till sitt skepp för att segla vidare.

Källa: Homeros Odysséen. Från grekiskan av Erland Lagerlöf. Bearbetning av Gerhard Bendz. Företal av Harry Martinsson

Wahlström och Widstrand 1995

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Detta inlägg publicerades i Odysséen och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s