4 Odysséen- Kirke

Odysseus och hans män mötte många svårigheter på sin färd hem från Troja. Ett äventyr utspelade sig hos solguden Helios trollkunniga dotter Kirke.

Utmattade och med bara ett skepp kvar kom Odysseus och de män som överlevt till ön Ajaje. Männen vilade på stranden och såg rök stiga upp. Det var i stort behov av nya förnödenheter. De delade upp sig i två lag och ett av lagen skulle gå för att undersöka ön. Eurylochos var ledare för den grupp som gav sig iväg.

De kom till ett palats och runt ett palats gick lejon och vargar, som inte betedde sig som vildjur utan som sorgsna, kontaktsökande varelser.  Från palatset hördes underbar sång och den vackra Kirke kom och välkomnade dem och bjöd dem att komma in. Alla följde med utom Eurylochos som anade oråd. Männen bjöds på ost, vin och honung och när de hade druckit ur förvandlade Kirke dem till grisar och spärrade in dem i en svinstia. Eurylochos såg sina stackars kamrater spärras in och skyndade tillbaka till skeppet.

När Odysseus fick höra vad som hänt ilade han iväg till Kirkes palats. På vägen dit mötte han Hermes, gudarnas budbärare. Hermes kände till Kirkes häxkonster och instruerade Odysseus hur han skulle gå tillväga för att inte möta samma öde som de andra. Han visste hur hon brukade göra och hur man bäst hanterade henne. Alla djur på gården var förhäxade män som förtrollats av Kirke.

Hermes gav Odysseus ett motgift mot den trolldryck som Kirke alltid använde och uppmanade honom att uppträda hotfullt mot henne. Då skulle hon  be Odysseus att dela hennes bädd och det rådde Hermes honom att göra.  Efter kärleksstunden kunde han med största sannolikhet förmå  Kirke att ge männen deras riktiga skepnad.

Allt gick som den kloke Hermes hade beskrivit det. Männen blev åter män och till och med yngre och vackrare än tidigare. Odysseus  och alla hans följeslagare kom till palatset och åt och drack och stannade där i nästan ett år.

Trots all välmåga kunde inte Odysseus släppa tanken på sitt hem, men han behövde få råd och vägledning hur han skulle klara den riskfyllada hemfärden . Kirke uppmanade honom att ta sig till dödsriket för att rådfråga siaren Tiresias. Han kunde förutse alla faror och hinder. Kirke beskriver hur han ska ta sig till dödsriket och hur han ska locka fram de dödas andar.

 

Källa: Homeros Odysséen. Från grekiskan av Erland Lagerlöf. Bearbetning av Gerhard Bendz. Företal av Harry Martinsson

Wahlström och Widstrand 1995

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Odysséen och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s