6 Odysséen- solgudens oxar

Odysseus resa hem från kriget vid Troja var  fylld av faror. Den största faran var havsguden Poseidon. Odysseus hade skadat havsguden son Polyfemos i självförsvar. På grund av detta motarbetade Poseidon Odysseus hemkomst. Dessutom gjorde hans män några felbedömningar som också fick ödesdigra konsekvenser.

En felbedömning skedde på ön där solguden Helios oxar betade. Odysseus hade blivit förmanad att inte döda solgudens oxar. Han hade blivit varnad från två håll, dels av Kirke (solgudens dotter) som han vistats hos ett helt år, dels av den blinde siaren Teresias. Honom hade Odysseus sökt upp i dödsriket för att få vägledning hur han skulle ta sig hem till sin familj på ön Itaka.

När de kom till ön där solgudens oxar betade vill Odysseus inte ens gå iland, men hans män klagade. De var trötta och utmattade och menade att Odysseus som orkade övermänskligt mycket bara tänkte på sig själv. Odysseus kunde inte stå emot männens övertalning utan gick iland, men männen måste lova dyrt och heligt att inte röra oxarna.

Morgonen därpå hade det blåst upp till storm. De hade förnödenheter ombord och kunde båda äta och dricka, men stormen tilltog och fortsatte vecka ut och vecka in. Förråden på skeppet började tryta och läget bli kritiskt. Skulle de svälta ihjäl, eller döda solgudens boskap eller ge sig ut på ett stormande hav?

Odysseus gick för att spana ut över havet och han vädjade till gudarna om hjälp. Trött och medtagen som han var, föll han i sömn.

Under tiden hade hans män en diskussion om vad som var att föredra, svältdöden eller att utsättas för solguden  Helios vrede. De beslöt sig för att slakta oxarna på ön  och grilla köttet på spett. Varnande tecken visade sig; de flådda djurhudarna  kröp och de styckade köttbitarna råmade, som när oxar bölar.

Helios vände sig till huvudguden Zeus och hotade, om inte Odysseus kamrater fick något straff, skulle  Helios börja  lysa i dödsriket Hades i stället för bland de levande.

När stormen bedarrat gav sig Odysseus och hans kamrater ut igen. När de hunnit ut på havet satte stormen in på nytt och de drev mot det trånga sund där odjuren Skylla och Karybdis höll varsin sida.

Källa: Homeros Odysséen. Från grekiskan av Erland Lagerlöf. Bearbetning av Gerhard Bendz. Företal av Harry Martinsson

Wahlström och Widstrand 1995

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Odysséen och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s