Manligt och kvinnligt i litteraturen

Så långt tillbaka i tiden som vi har nedtecknade berättelser har män och kvinnor olika roller. Vilka roller ger man män? Hur framställs kvinnorna? Det har intresserat mig och jag har valt några klassiska gestalter till exempel:  Gilgamesh, som härskade i staden Uruk 2800 f. Kr. , Odysseus från den grekiska antiken, Medea – en sviken, hämnande kvinna,  germanhövdingen Beowulf och kvinnorna vid hans stormannagård,  vikingarna och de starka isländska kvinnorna,  Arthur och hans riddare runt Runda bordet,  den unge  Werther och hans dyrkade Lotte, de lyxprostituerade i 1860-talets Paris för att nämna några.

Resultatet av mitt läsande har jag samlat i en bok  Från Gilgamesh till Moa  som just har publicerats.

Här i bloggen samlar jag berättelser och kommentarer. En del av berättelserna finns kommenterade i boken, andra inte.  Kommentarerna gäller sådant som kan vara kul att veta men som inte fanns plats för i boken. Berättelserna kan användas som underlag för diskussioner om vilka roller män och kvinnor tilldelas, vad som är sig likt och vad som har förändrats när man jämför historiska skildringar med dagens underhållningslitteratur.

Bloggen kommer att fyllas på med mer material allt eftersom.

I bloggen Språkspanaren  tas språkfrågor med blandade teman upp, vissa inlägg knyter an till texter i Från Gilgamesh till Moa.

Från Gilgamesh till Moa

 

Lämna en kommentar