Kulturmannen

Den uppburne kulturmannen och kvinnorna som finns i hans skugga har uppmärksammats i medierna de senaste åren i Sverige. Två exempel från den senaste veckan är Marika Lagercrantz som i TV-programmet Stjärnorna på slottet berättade om sin pappa Olof Lagercrantz och vilket nära samarbete pappan och mamman hade. De var ett verkligt arbetsteam, Olof var till exempel dyslektiker och beroende av sin fru Martina för bland annat korrekturläsning, men samarbetet gällde inte bara det   utan Marika framhävde  deras arbetsgemenskap. Är det någon som har hört att Martina Lagercrantz har fått någon uppskattning för sin kulturgärning?

Det andra exemplet är Ebba Witt Brattström, ständig vapendragerska för försummade kvinnliga författare. I en intervju i P1 Morgon berättade hon för Johar Bendjelloul att hon skrivit en artikel om Elin Wägner som den dåvarande maken Horace Engdahl signerade. Hon skrev den för att Elin Wägner skulle komma med i den klassikerserie som maken arbetade med. Witt Brattström  har  hävdat sig väl i den akademiska miljön vilket inte hindrar att hon har en negativ attityd till den manliga maktsfären i till exempel Svenska akademien. Anledningen till intervjun i P1 Morgon var EBW:s nyutkomna bok Kulturmannen och andra texter.

Jag har nyligen i arbetet med min bok Från Gilgamesh till Moa  skrivit om Bertolt Brecht. Den tyska dramatikern är ett praktexempel på   mannen som tar äran och kvinnorna som arbetar i skuggan av ” det manliga geniet”.  I hela sitt yrkesverksamma liv hade Brecht kvinnliga medarbetare. Den amerikanske professorn John Fuegi går så långt att han hävdar att kvinnorna borde ha fått  äran av hans produktion, större ära  än han själv. Ingen kan ta ifrån Brecht att han hade en utvecklad förmåga till ett slagkraftigt språk och sinne för att att nå ut till sin publik. Men i övrigt kan man gör  många intressanta reflektioner varför Brecht som man fick världsrykte  medan de språkbegåvade, flitiga och kunniga kvinnorna  som var hans samarbetspartner har fallit i glömska.

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Bilder av män och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s