Gilgamesh hos Warring och Kantola

”Överlägsen alla andra kungar/ berömd hjälte / Uruks tappre son, en stångande vildtjur”.

Vem var han? Han hette Gilgamesh och var härskare i det forntida sumeriska Uruk, alltså en historisk person som gett upphov till mytbildning och som förekommer i ett epos som bär hans namn.

images

 

Gilgamesheposet är skrivet med kilskrift på lertavlor. Den historiska Gilgamesh levde förmodligen för cirka 4 700 år sedan i Uruk, som var en stad i det forntida Mesopotamien – Tvåflodslandet- mellan Eufrat och Tigris- där fanns några av de äldsta stads- och statsbildningarna i Västerlandets historia.

I Nineve på Tigris östra strand (i nuvarande Irak) fanns ett bibliotek med 11 000 lertavlor med kilskrift och där fanns den version av Gilgamesheposet som numera är mest känd, en från 600-talet f. Kr. På svenska finns Gilgamesheposet  utgivet i pocket (2001). Lennart Warring och Taina Kantola har utgått från tidigare översättningar och gjort en nytolkning.

Gilga

Innehållet är uppdelat enligt de tolv lertavlor som berättelsen fanns på. Texten på lertavlorna var inte komplett, och då har författarna använt sig av äldre versioner av eposet. Trots det fattas rader här och var, men det går ändå lätt att följa händelseförloppet och förstå sammanhanget.

Gilgamesh utvecklas från en ung och övermodig ung kung till en vis man som accepterar människolivets villkor. Vägen dit kantas av äventyr, med strid mot ett  monster,  en hämndgirig gudinna, den bästa vännens död och Gilgamesh sökande efter evigt liv.

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Gilgamesheposet och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s