Bakgrund till Gilgamesheposet

Personen Gilgamesh i Gilgamesheposet

Hur skildrades en superhjälte för mer än 4000 år sedan? Faktiskt inte så olikt dagens film- och seriehjältar. Även forntidens hjälte klarade att besegra monster, ville gärna ha  kvinnor, helst unga oskulder innan de gifte sig. Våld och sex- förknippades med kraftfulla män  då liksom i dagens fiktion.

Gilgamesh – huvudpersonen i Gilgamesheposet – var troligen en historisk person, åtminstone enligt den sumeriska kungalängden från första dynastin i staden Uruk .

Karta Uruk

Han levde  någon gång mellan 2800- 2700 f. Kr. och var den femte kungen i den sumeriska kungalängden.   Runt honom har det uppstått en mytbildning. Du kan läsa om honom i Från Gilgamesh till Moa.

Skrivkonsten

Tack vare skrivkonsten kan vi läsa om honom i dag. Skrivkonsten uppfanns i Mesopotamien, i landet mellan floderna Eufrat och Tigris låg staden Uruk där Gilgamesh var kung och där började man skriva  med kilformade tecken på lertavlor. Lertavlorna var ett hållbart material och har bevarats, men det tog tid innan någon kunde tolka sumerisk kilskrift.

De äldsta berättelserna

De äldsta skrifterna med Gilgamesh som huvudperson är fristående berättelser. Lertavlorna dateras till tvåtusentalet före Kristus, troligen 2100- 2000 f. Kr. Man kan anta att berättelserna om Gilgamesh hade traderats muntligt under lång tid innan de skrevs ner.

Sumeriska – akkadiska

Berättelserna om Gilgamesh levde vidare hos andra folk. Både assyrier och babylonier var semitiska folk och deras gemensamma språk var akkadiska. Man har jämfört förhållandet mellan  akkadiska och sumeriska med hur grekiska och latin  fungerade långt senare. Romarna övertog grekisk kultur men på sitt eget språk. Akkadiska var som ett lingua franca- ett gemensamt språk för flera folk och flera folk övertog sumerisk kultur men inte deras språk, sumeriska var inte ett semitiskt språk, man vet inte riktigt varifrån  sumererna kom.  Senare tiders språkforskare som kunde mer om akkadiska än om sumeriska lyckades i början av 1800-talet  dechiffrera sumeriska texter.

 

Standardversionen hittas

Det finns en version av berättelserna om Gilgamesh där flera olika historier  har sammanfogats till en helhet. Den kallas standardversionen och den är inte lika gammal som de äldre fristående berättelserna.  Man tror att sammanfogandet är en mans verk och att standardversionen tillkom ungefär tusen år efter de ursprungliga berättelserna, ungefär 1250 f. Kr.

När man gjorde utgrävningar i Nineve hittades Assurbanipals bibliotek från 600- talet f Kr. hittade man  den så kallade  standardversionen. Den är skriven på  tolv lertavlor och upphovsmannen tros vara Sin-leqi-uninni, som var läkare och skicklig skribent. De som har jämfört de tidiga sumeriska berättelserna med standardversionen har konstaterat berättelserna har fått ett större psykologiskt djup och det är en av anledningar till att man tror att det var den kände läkaren  med människokunskap som låg bakom den sammanfogade versionen.

Källor: Källa: Warring och Kantilas nytolkning av Gilgamesheposet och Nationalencyklopedins nätupplaga. Bild: Gröna skäran och staden Uruk. Unga fakta.se

 

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Gilgamesheposet och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s