Det manliga ögat

I äldre verk är ofta upphovsmannen okänd.  Det kan finnas en känd nedtecknare som läkaren Sin-leqi-uninni som man tror sammanställde de olika berättelserna om Gilgamesh till ett helt epos på tolv lertavlor, troligen cirka 1250 f. Kr. under den mellanbabyloniska perioden.

Homeros tros ha sammanställt Iliaden och Odysséen på 700 f. Kr. Man antar att det är en upphovsman eftersom det finns likheter i grekisk dialekt och stilistiska drag , men hundra procent säkert vet man inte.

Beträffande det germanska eposet Beowulf från 700-talet efter Kr. vet man inte heller vem som skrev . I alla de här fallen kan man  ändå uppfatta det manliga ögat i vad som berättas och hur männens respektive kvinnornas värld skildras.

I Gilgameshfallet rör man sig bland gudar och hjältar. Det är alltså inga vardagsskildringar det rör sig om. Det som ger ett manligt intryck är att manlig gemenskap beskrivs inkännande och hyllas. Den betyder mer än andra relationer. De kvinnor som förekommer är sexpartner, en mor och kloka äldre kvinnor som ger hjälten råd.

I Odysséen fokuseras huvudsakligen på äventyr som hjälten Odysseus upplever. Kvinnorna finns där, men såväl i Iliaden som i Odysséen är de behagfulla väsen som förljuvar mannens liv. I Iliaden som krigsbyten och i Odysséen längtar kvinnorna efter att få behålla Odysseus hos sig. Han stannar hos dem ett tag för att efter tio år återvända till sin maka.

Beowulf, den germanska kämpen, njuter också av den manliga gemenskapens fröjder. Att besegra monster och att på gillet på kvällen får höra och berätta om manliga stordåd hör till de germanska krigarnas underhållning. Man uppskattar kvinnor som värdinnor vid gästabud och som vänliga rådgiverskor som dämpar männens stridslystnad och övermod. Alla de här klassiska berättelser är fokuserade på bragder och inte på psykologi, varken hos män eller kvinnor, men de har ett klart manligt fokus och de är tacksamma att jämför med actionfilmer från dagens filmer och böcker. Du kan läsa mer om verken i Från Gilgamesh till Moa.

 

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Bilder av män och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s