Arketyper

Arketyp betyder grundläggande mönster, urbild eller nedärvt sätt att tänka.  Begreppet arketyp har använts inom psykologin till exempel av Carl Gustav Jung som har byggt en teoribildning runt arketyper, men de grundläggande mönstren är äldre än så, vilket Jung uppmärksammade och använde sig av.

I  skönlitteratur ser man,  till exempel  i urgamla epos, i sagor och skrönor inom folkdiktningen,   urtyper som den äventyrslystne  unge mannen, den ljuva unga kvinnan, modern och den vise gamle mannen.

Typerna har helt enkelt med olika stadier av mänskligt liv att göra.  Den gamle mannen får nöja sig med att ge goda råd när de egna kroppskrafterna sviker medan den unge mannen längtar efter att få använda sin energi. Den ena sidan av arketyperna är alltså rent biologisk medan den andra sidan kanske har uppfattats så men som vi i backspegeln måste börja ifrågasätta. Den  unga kvinnan  kunde uppfattades  som passiv och osjälvständig  på grund av bristande livserfarenhet men också på grund av samhällets prägling av henne, likväl som den unge mannen med största sannolikhet uppmuntrades till att delta i härdande kämpalekar.

Troligen  har just föreställningen nedärvda självklara mönster försvårat förändringen av mans- och kvinnoideal.

Den unge mannen som kämpe och soldat förhärligas.” Skön är en kämpes död när i främsta ledet han faller för sitt fädernesland offrande modigt sitt liv ” skrev Tyrtaios 650 f. Kr. och så har det fortsatt fram till vår tid. De unga männen förväntas strida och vid behov offra sina liv. I boken Från Gilgamesh till Moa  hittar du exempel på det i till exemplet kapitlen om Hamlet och om Isländska sagor.

Den franske filosofen J.J. Rousseau skrev på 1700-talet om att kvinnors naturliga bestämmelse var att behaga männen. Kloka kvinnor som Mary Wollstonecraft protesterade redan då och rent intellektuellt håller vi väl inte med honom längre, men skönhets- och modeindustrin som lever på vår önskan om att vara vackra  och behaga visar inga tecken på tackla av.

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Bilder av kvinnor, Bilder av män och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s