Bilduttryck

Bildjämförelse

De  moderna dataspelen i fanatsygenren,  till exempel World of Warcraft,  visar stora likheter med urgamla förebilder när det gäller avbildning av män och kvinnor.

Den forntida sumeriske hjälten Gilgamesh kan man  se  på en stenrelief. Det som är framträdande är  skägget och lejonungen som han håller i som en symbol för kraft och styrka. Mannen är påklädd och hans styrka framställs symboliskt genom andra attribut som här med en lejonunge. I spelvärlden finns en uppsjö av tillbehör som hjälten kan begagna sig av för att öka sin styrka. På bilden nedan är det förutom rustningen ett lejon och ett svärd som demonstrerar styrka.

Gilga                               wow man

 

Gudinnan  Ishtar förekommer i Gilgmesheposet  och  skildras   kärleksdiktning men då under sitt namn Inanna . Det var  ett namn som senare semitiska folk tilldelat henne . I avbildningar är mannen  påklädd medan kvinnan är avklädd och hennes kropp är det som drar till sig blickarna. I World of Warcraft kan kvinnorna använda sig av samma svärd och hjälpmedel i kampen, men deras kläder eller brist på kläder understryker kvinnligheten genom kroppsligheten, på samma sätt som hos den forntida Ishtar.

Ishtar               wowkvinna

 

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Bildanalys och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s