Olika mansideal

I dag har vi stor spridning på olika genrer inom fiktion både inom litteratur men framför allt inom  film. Bara benämningarna action,  romantisk komedi, deckare, drama, komedi,  thriller, västern,  krigsfilm, fantasy ger oss en fingervisning om vad vi kan förvänta oss. Vi har väl inarbetade föreställningar om hur en film med en genrebeteckning kan tänkas vara.

I flera kategorier kan vi vara ganska säkra på att huvudpersonen är en  man, som till exempel i  action, thriller, västern, krigsfilm, ibland också  i deckare men det är inte lika säkert. Det är i regel filmer med  en konflikt som löses med våld. Hjälten möter stora svårigheter men klarar till slut uppgiften. Ska vi kunna sympatisera med huvudpersonen måste han också ha moraliskt rätt och motståndarna fel. Mönstret för en sådan berättelse verkar lika gammalt som mänskligheten själv  eller i alla fall i den litteratur som vi känner till från 2000-talet f. Kr.  och framåt.

I det material som jag har tittat på i min bok Från Gilgamesh till Moa stämmer det på Gilgamesheposet, Odysséen, Beowulf och till en del i isländska sagor, men där kan hjälten som till exempel  Egil Skallagrimsson vara den råa våldsverkaren själv i vissa sammanhang som under vikingatåg för att i andra sammanhang ta ställning för en svag person och strida i hans ställe.

I den litteratur jag har valt finns också andra manstyper, en grubblande Hamlet, en gråtande Werther hos Goethe, en forskande och strävande vetenskapsman som Goethes Faust, en egoistisk och utnyttjande författare som Bertholt Brecht. Men den klassiska hjälten är lika stereotyp som kvinnobilderna.

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Bilder av män och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s