Kvinnliga ideal

Om man försöker leta efter olika tiders uppfattningar om manligt och kvinnligt som jag har försökt göra i min bok Från Gilgamesh till Moa måste man givetvis ta hänsyn till i vilket syfte verket är skrivet och  vad författaren har ansett värt att berätta om. Det är ju inte förrän på 1800-talet som man börjar tala om realism i litteraturen. Äldre tiders författare ansåg inte vardagslivet som ett intressant ämne att skildra i hjälteberättelser, ättesagor och dramatik.

Ändå  är det  intressant att se på faktorer som aktivitet kontra passivitet, typen av sysselsättning, möjlighet att ta självständiga beslut och hur det uppfattas att män respektive kvinnor  är drivande.

De dominerande rollerna för kvinnorna är förknippade  med sex och föräldraskap.  Eftersom de ”stickprov” inom litteraturen som jag har valt främst gäller äldre litteratur fram till 1930-talet är det inte så konstigt att det är ont om kvinnor i olika samhälleliga funktioner. Det har ju tagit lång tid för kvinnor i allmänhet att skaffa sig positioner utanför familjen.

I en klassisk berättelse som Odysséen kan vi känna igen mönstret från moderna tiders äventyrsfilmer. Mannen står för stordåden och han möter på undersköna kvinnor som gärna vill dela hans bädd. Männen har tydligen samma drömmar i dag som de hade på 700-talet f. Kr.

Även den underdåniga behagfulla kvinnan som är hemmets prydnad och gör livet ljuvt för mannen är en föreställning med stark dragningskraft. Så är det i Beowulf, så är det i riddarromanerna och hos Goethe i Tyskland. Det man kan se under det tidiga 1900-talet är kvinnor som börjar rucka på sina invanda roller. Det är seglivade strukturer man har att brottas med och det är inte lätt varken att förändra sig själv eller sin omgivning.

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Bilder av kvinnor och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s