Kvinnlig prostitution

I klassisk skönlitteratur kan man få glimtar av kvinnlig prostitution. Inte som  huvudtema  i verket men prostitutionen  nämns så att det framkommer att den har funnits.  I min bok Från Gilgamesh till Moa (utkommer i december 2015) har jag analyserat ett antal klassiska verk utifrån hur män och kvinnor skildras.

I de allra äldsta skrifterna i Västerlandets litteratur nämns prostitution. I Gilgamesheposet skrivet för 4000 år sedan är det en prostituerad som lockar en man – en vilde som inte vet något om den civiliserade världen att komma med till staden Uruk efter att han har fått njuta av den erotiska kärleken tillsammans med henne . Enligt historiska källor förekom prostitution i templen. Fruktsamhet hos både växtlighet, djur och människor kunde stärkas genom ett rituellt samlag- en heligt bröllop. – hieros gamos.

I Gamla testamentet i Bibeln lurar Tamar, en ung änka sin svärfar att köpa sex av henne. (1 Mos 38). Han hade inget med sig som betalning utan lämnar pant som säkerhet och de föremålen blir hennes bevis på vad han gjort. Hon skulle ha straffats med döden annars för att hon horat, medan han förstås skulle ha gått fri.  Meningen  med historien verkar inte vara att visa att det är syndigt  med prostitution, utan svärdottern vill visa att hon blivit orättvist behandlad. Hon borde ha fått gifta sig med sin mans yngste bror för att ge sin döde man ättlingar, men svärfadern hade nonchalerat det och nu blev kvinnan gravid genom ett sexköp  med sin svärfar i stället.  Det skedde inte i templet utan Tamar stod klädd och sminkad i en port där hon visste att svärfadern skulle passera. Det var alltså gatuprostitution det var frågan om.

Som regel har prostitution setts som något föraktligt genom historien, men vem som har erbjudit sexuella tjänster och hur det har organiserats har  sett olika ut inom olika socialgrupper och tider.

I 1860-talets Paris fanns en lyxprostitution i högreståndsmiljö, som skapade en liten klick  demimonder med stjärnstatus.  De blev modeikoner och deras extravaganta liv i palats, med lyxekipage  med hästar och vagnar avundades på avstånd av respektabla män och kvinnor både inom adeln och i borgerliga kretsar.  Émile Zola gjorde  ingående  research för att kunna  skildra sin tids prostitution  i den franska huvudstaden.

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Bilder av kvinnor och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s