Ideal och verklighet i riddarnas kärleksliv

Både i filmer och i  berättelser om riddare skildras  ädla riddarna som hyllar högättade damer som de strider för . Kamper  och kärlek är genomgående  teman .   Riddarromanerna har många källor. Kelternas berättelser om tappra riddare inspirerade  under medeltiden diktare från såväl England som Frankrike och Tyskland att skriva liknande berättelser.  Från  1100-talet och framåt har berättelser om riddare  haft sin publik, historierna har  berättats om och om igen och finns både som dikt och prosa  i många varianter.

Att slottsherrar behövde skyddsstyrkor var ursprunget till riddarväsendet men det utvecklades till ett starkt hierarkiskt system där unga väpnare fick lära sig seder och bruk och  så småningom stiga upp i hierarkin för att till slut bli dubbade  som riddare. Berättelser som skildrade de fullvärdiga riddarnas liv och leverne var säkert spännande att lyssna på som underhållning för slottets damer och herrar.

Något krav på realism märks inte av.  Liksom i våra tiders underhållningskultur fanns en blandning av äventyr, romantik, motgångar som skulle övervinnas, brödraskap som hjälp i striderna, sköna damer som väntade och hyllade de stridande männen.

Under medeltiden var kyrkans inflytande stort och kyrkan hade kyskhet som ideal, men det framskymtar i romanerna att den mänskliga naturen tog ut sin rätt,  så det var inte så mycket bevänt med kyskheten. Sir Thomas Malory – som själv var riddare- skrev i slutet på 1400-talet ett stort samlingsverk med riddarberättelser som i svensk översättning heter Arthurs död. Arthur var kung Arthur med riddarna runt det Runda bordet. Läser man Malorys verk med genusglasögonen på blir man överraskad över förhållandevis aktiva damer när det gällde kärlekslivet. De förhöll sig inte passivt väntande och värnade heller inte oskulden utan levde ut sin kärlek tillsammans med den riddare de föredrog.

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Bilder av kvinnor och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s