Jason och Medea 3

Hämnden på Pelias

Argonauten Jason hade lyckats hämta det gyllene skinnet i Kolchis vid Svarta havet.  Ingen hade räknat med att Jason skulle komma tillbaka med skinnet, allra minst kung Pelias som gett honom uppdraget. Utan gudinnan Hera som sett till att Medea blivit häftigt förälskad i Jason och villig att göra allt för honom, till och med att svika sin familj och offra  sin lillebror för att Jason och argonauterna  skulle klara sig, hade Jason aldrig gått iland med sitt uppdrag.

Under Jasons bortavaro hade hans farbror fortsatt med sina grymheter och tagit livet av Jasons åldriga föräldrar, men det fanns en som kunde tävla med Pelias i grymhet och det var Medea.

Pelias’ döttrar var imponerade av Medeas trollkunnighet. Hon demonstrerade hur hon kunde föryngra en bagge  genom att slakta den och koka den och låta dem återuppstå som lamm.

Med låtsad motvillighet lät Medea sig övertalas när döttrarna ville göra på samma sätt med sin far. Döttrarna såg det som en möjlighet att föryngra sin far och Medea gör dem till viljes men använder nu overksamma örter och det som blir kvar i grytan går inte ens att begrava och just begravning var något oerhört viktigt för grekerna under antiken.

Om Jasons och Medeas öde finns mer att berätta, men detta var berättelsen om Jason och det gyllene skinnet. Slutet på Medeas och Jasons äktenskap finns skildrat i en antik tragedi av Euripides. Dramat, skrivet 431 f. Kr,  bär Medeas namn. Nu är det hon som är huvudpersonen och händelserna skildras ur hennes synvinkel. Euripides var känd som  en framstående kvinnoskildrare.

Apollonios Rhodios, Argonautika. Natur och Kultur, 2005

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Jason och Medea och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s