Jason och Medea 2

Jasons färd till Kolchis och  rövandet  av det gyllene skinnet

Jason samlar ihop en besättning av femtio framstående krigare från de olika grekiska landskapen. Dessa kallas argonauter efter namnet på Jasons skepp Argo och på samma sätt som Odysseus råkar de ut för en mängd äventyr på sin långa resa.

Argonauterna tar sig via det vi idag kallar Egeiska havet, genom Bosporen och in i Svarta havet till det paradisiska palatset i landet Kolchis.  Där finns den kungliga familjen och gudinnan Hera ser nu  till att Eros skjuter en pil i kungadottern Medeas hjärta. Av Eros pilar dör man inte, men man blir däremot förälskad och Medea är på så sätt dömd att bli förälskad i Jason.

Vem är få Medea-förutom att  hon är kungadotter?  Hon  förknippas med både ljus och mörker , som sondotter till guden Helios och som hon prästinna i  Hekates tempel – Hekate är trolldomsgudinna som förknippas med månen och natten.  Händelserna som följer visar henne som en märklig och grym kvinna med magiska krafter.

Hur ska Jason komma åt det gyllene skinnet? Härskaren  i landet Kolchis  har inte en tanke på att ge bort  något skinn,  varför skulle han låta främlingar  hämta skinnet, en oskattbar dyrbarhet? Nej, den här kungen , Medeas far använder samma metod som Jasons farbror,  Pelias i Thessalien  gjorde. Nämligen att ställa upp villkor som var helt orimliga. Kungen behövde då inte säga nej men räknade med att det ändå skulle gå som han ville.  I Kolchis fanns  ett fält  tillägnat krigsguden Ares.  På fältet betar två eldsprutande tjurar. Med tjurarna ska Jason plöja upp marken och så draktänder i fårorna. Ur draktänderna  kommer sedan krigare att växa upp som Jason ska besegra.

Den förälskade Medea får nu användning för sin trollkunnighet. Hon uppmanar Jason att offra till Hekate och hjälper honom själv med salvor av örter som gör honom och hans vapen oövervinnerliga. När krigarna vuxit fram ur draktänderna får Jason rådet att kasta in en sten ibland dem, då kommer de att förgöra varandra.

Jason  lyckas tack vare Medea, men hon måste nu fly med argonauterna eftersom hon svikit sin familj. Jason och Medea lovar varandra trohet i Hekates tempel och Jason svär att ta med sig Medea till Hellas som sin maka. Sista uppgiften återstår: att få med sig det gyllene skinnet. Draken väser och vrålar , men Medea åkallar  Hypnos- sömnens gud och  försänker draken i sömn.  Då kommer Jason åt skinnet och det strålar och  lyser upp deras väg när de återvänder till skeppet med sitt byte.

Så här långt har Jason och Medea klarat alla svårigheterna, men det blir värre. Medea hade förutsett att det skulle bli svårt att fly från Kolchis utan att bli upphunna och därför hade hon lurat med sin yngste bror på skeppet. När fadern nästan hunnit upp dem med sitt skepp styckade hon sin lillebror och slängde likdelarna i havet. Fadren försökte förtvivlat samla upp dem och skeppet Argo med de flyende argonauterna ökade sitt försprång och hann undan.

 

Apollonios Rhodios, Argonautika. Natur och Kultur, 2005

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Jason och Medea och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s