Jason och Medea 1

Bakgrund till Jasons färd med argonauterna

Det finns ofta bakgrundshistorier till stora litterära verk i den grekiska antiken. Man hade en stark ödestro och brott tidigare i  tidigare släktled ledde till  släktförbannelser och nya brott. Via orakel kunde släktingar bli varnade för vad som skulle komma att hända, men spådomarna var dunkla  och inte förrän de slog in förstod människorna vad som hade avsetts.

I historien om Jason,  som är känd för sin färd på skeppet Argo i sällskap med andra grekiska hjältar de så kallade argonauterna, finns exempel på både en släktstrid som bakgrund till hans egna äventyr och en orakelspådom som slår in. Att Jason får i uppgift att hämta det gyllene skinnet  hänger samman med att hans farbror ville ge honom en omöjlig uppgift för att hindra honom från att göra anspråk på kungatronen efter sin far.

Det hela utspelar sig i  staden Iolkos i Thessalien i det centrala Grekland , där fanns en kung som hette Pelias. Han hade skjutit den rättmätige härskaren, sin bor Aison åt sidan och själv tagit makten.  Aison hade klokt nog  låtit uppfostra sin son Jason på annan ort för att skydda honom från  kung Pelias.

Men söner växer upp och blir män och den tjugoårige Jason återvänder för att kräva sin rätt till tronen och en orakelspådom besannas .  På väg till sitt hemland tappar Jason sin sandal och kung Pelias  hade  blivit varnad av ett orakel att ta sig i akt för en enskodd person som kommer ner från bergen.

Pelias vågar inte vägra Jason tronen men i stället  ger han honom en omöjlig uppgift att lösa som villkor för sin tronavträdelse. Kungen  ålägger Jason  att hämta det gyllene skinnet, något som  Pelias är övertygad om att ingen kan klara. Skinnet fanns inte i någon grekisk stat utan borta vid Svarta havets kust bland folk  som grekerna ansåg vara barbarer.

Nu gällde det att ha gudarna på sin sida. I det här fallet är det  Hera- Zeus hustru – som är förgrymmad på Pelias  eftersom han försummat att offra till henne. Hon ser gärna att Jason lyckas och har inget emot att stödja honom. Men Heras hjälp var inte tillräcklig. Han skulle komma att behöva hjälp på plats också och i landet Kolchus vid Svarta havet bodde kungdottern Medea.

Apollonios Rhodios, Argonautika. Natur och Kultur, 2005

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Jason och Medea och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s