Kung Arthur på berget Saint Michael

Sir Thomas Malory, författaren till samlingsverket  Le Morte D’Arthur satt i ett engelskt fängelse och skrev sitt jätteverk om kung Arthur och hans tappra riddare runt Runda bordet. Malory anger själv att han använder sig av ” franska böcker” när han berättar men han skriver inte vilka böcker han har haft som källor. Helt klart är att antingen han eller hans franska föregångare har läst mycket klassisk litteratur. Det finns ekon av äldre litteratur i hans dramatiska berättelser. Det går att hitta skildringar  i hans bok  som påminner Odysséen, om berättelser ur Bibeln och om kung Karl den stores bedrifter.

Vilken historia kommer du att tänka på när du läser följande korta resumé?

Arthurs första bedrift under krigståget mot Rom  var när han slogs  mot en människoätande jätte som höll till uppe på ett berg. På avstånd kunde man se brinnande eldar där jätten höll hus. Före varje bedrift som kung Arthur klarar av  målar Malory upp hur många som hade  misslyckats med uppgiften tidigare, så att läsaren ska förstå vilket  mod och vilka krafter som behövs för att klara uppdraget.  I fallet med den människoätande jätten var  det femton kungar som hade misslyckats. Nu fick Arthur höra om alla illdåd och när han kom fram till jätten satt denne och gnagde vällustigt på människoben från en man som stekts på en eld och på spett fanns  barnlik som liknade uppträdda fågelungar.

Kung Arthur tvekade inte utan gick till anfall med sitt svärd  fick utkämpa en hård kamp, men till slut fick han in dödande hugg på jätten, sprättade upp honom  så att inälvorna hängde ut  och Arthur  skar av hans genitalier.

I mitt tycke påminner den människoätande jätten och detaljerna som ska äckla och  förfära om jätten Polyfemos som Odysseus överlistar i Odysséen. Berättelserna är förstås inte identiska, men en ensam man som klarar det ingen annan skulle kunna klara av och fantasierna runt ett människoätande monster, hur köttet steks och avnjuts och de kroppsliga detaljerna som får läsare och lyssnare att se scenen för sig påminner om varandra. Tendensen att skrämma och äckla är ju inte direkt utdöd i  dagens underhållning heller.

Efter Arthurs seger gav han order om att bygga en kyrka till Saint Michaels ära.

 

 

 

 

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Riddarromaner och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s