Värnlösa barns dag

Nu och då när man läser litteratur stöter man på historier som påminner väldigt mycket om något man har läst i något annat  sammanhang.

Det finns en dag i den svenska almanackan som kallas Värnlösa barns dag, tidigare Menlösa barns dag. Säkert har många undrat varifrån namnet kommer. Det kommer från Bibeln. Den berättelse som gett upphov till namnet Värnlösa barns dag handlar om Jesus och historien  kallas barnamordet i Betlehem  och i riddarromaner om kung Arthur och riddarna av Runda bordet finns en historia som starkt påminner  barnamordshistorien.

Så här är berättelsen i Bibeln. När Jesus var född fick Herodes, kungen i landet höra talas om att ett barn hade fötts som förutspåddes bli kung. Kungar gillar inte konkurrenter om makten så för att säkra kungamakten lät han döda alla små pojkar som var födda ungefär vid den rätta tidpunkten.  Jesus föräldrar hade blivit förvarnade men många små värnlösa barn blev dödade för att kungen ville förhindra att en förutsägelse skulle gå i uppfyllelse.

För kung Arthurs del var det så att han var okunnig om sitt ursprung. Han fick en son, Mordred  med sin halvsyster och det förutspåddes att den sonen skulle bli hans död. För att undvika att förutsägelsen skulle slå in lät kung Arthur sätta ut alla småpojkar, födda vid tidpunkten för hans sons födelse,  i  små  båtar så att de skulle omkomma till sjöss. Sonen spolades dock  i land och klarade sig och många år senare slog förutsägelsen mycket riktigt in. Den här versionen berättas av riddaren Sir Thomas Malory i samlings verket Le Morte D’ Arthur.

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Riddarromaner och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s