Riddarna av Det Runda bordet

Arthur, riddarna av Runda bordet och Merlin används flitigt  i dagens underhållning. Britterna är bra på att vårda sitt historiska arv. Nu är det inte fråga om några historiska personer utan de är sina gamla myter man vårdar. Arthur var enligt sägnen den som enade engelsmännen i kampen mot de hedniska saxerna på 500-talet. Och han är den som man förknippar med Det Runda bordet.  Runt det samlade kung Arthur sina riddare och det måste ha varit gigantiskt för  enligt en uppgift ska det ha haft plats för 150 riddare. Andra menar att det inte var en möbel utan en plats med utrymmer för tusen personer  där kung Arthur samlade sina riddare inför viktiga slag. Tror man på bordsteorin kan man åka till katedralen i Winchester i England. På Bordsskivan finns en Tudorros som visar att kungaätten Tudor gärna ville bli förknippad med den legendariske kungen. Bordet i Winchester har bara plats för tolv riddare, men det visar mytens kraft. Kung Henrik  VIII som lät måla dit Tudorrosen måste ha sett bordet som en viktig länk tillbaka till den ärorika historien.

Nu har UR lagt ut en serie om Kung Arthur som är sevärd. http://urskola.se/Produkter/190289-The-Legends-of-King-Arthur-The-Birth#Om-serien

I boken från Gilgamesh till Moa finns ett kapitel om kung Arthur och hans riddare runt det Runda bordet. Där finns berättelser av Thomas Malory som själv var riddare och skrev ner en mängd berättelser om riddare i slutet av 1400-talet.

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Riddarromaner och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s