Historier om andra folkgrupper

Vad finns det för skällsord om man vill uttala sig kränkande om någon. Man kan rikta in sig på någons utseende, förstånd eller säga förolämpande saker om släkten. Som vanligt så är inget nytt för våra tider utan det går att hitta exempel  i litteratur som har några tusen år på nacken på hur man kan svartmåla en grupp människor genom att tala om hur annorlunda de är jämfört med den fina grupp man själv tillhör.

Abraham hette den förste patriarken i Första Mosebok och med honom när han utvandrade till Kanaans land var hans brorson Lot. Från Lots släkt stammade två folk som kallades moabiter och ammoniter. De här folkslagen  var mycket illa omtyckta av israeliterna. Vad passar då bättre än att ge dem en härstämning som förknippas med  förbjudna sexuella förbindelser. Även den tiden fanns begreppet incest- eller blodskam.

I en berättelse  blev Lot förvarnad av änglar att städerna Sodom och Gomorra  skulle förstöras av Gud som straff för all synd i de två städerna. Lot blev uppmanad  att söka skydd med sin familj för att undgå  förstörelsen. Svärsönerna trodde  inte på att städerna  skulle förstöras så de stannade.  Lot, hustrun och döttrarna tvingades iväg och uppmanades att inte vända sig om . Hustrun klarade inte av att lyda befallningen utan vände sig om , såg  förtörelsen och förvandlades till en saltstod , men Lot och de unga döttrarna undkom.

De tog skydd  i en grotta i bergen. Där finns inga andra och döttrarna vill ha barn för att föröka släkten.  Det var det främsta målet för alla nomadstammar, att föröka sig, få många ättlingar och bli ett stort folk. Vad skulle nu de två döttrarna göra?  Alla män var döda och de var ensamma i en grotta med sin far. Det fanns bara en man att begagna sig av.

Så först gav den äldsta dottern sin pappa vin och låg  hos honom utan att han märkte hur det gick  till därefter gjorde  den yngre dottern samma sak. De söner de födde  blev stamfäder till moabiter och ammoniter och israeliterna kände sig i sin fulla rätt att förakta folk som hade blodskam som upphov.

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Första Mosebok och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s