Att giftas bort med en manlig släkting

I litteraturen möter  man berättelser om kvinnor som  gifts bort med  manliga släktingar  när maken  dör. Det kan man läsa om i till  exempel  Bibeln och i isländska sagor. Många äldre berättelser  relaterar bara fakta utan några kommentarer , så läsaren vet inte hur mannen och kvinnan  som berördes av giftermålet  uppfattade det hela. Arrangemanget var troligen till för att behålla mark och egendom inom släkten.

I berättelsen om den unga änkan Tamar i  Första Mosebok Bibeln  får läsaren en liten aning  om de ungas reaktioner.  Juda var en av Israels stamfäder. Hans äldsta son dog och sonens  änka Tamar hade då rätt att bli omgift med en bror för att genom brodern föra mannens arv vidare, men den bror  som stod på tur var tydligen inte alls tilltalad av det hela. Det sägs i berättelsen att han använde avbrutet samlag för att slippa få några barn med änkan. Även make nummer två  dog och nu fanns bara en bror kvar och han var inte giftasvuxen.

Tamar skickades hem till sina föräldrar för att invänta ett nytt äktenskap, nu med den yngsta brodern. Mannen blev giftasvuxen, men Tamar hörde  inget från familjen.

Tamar  beslöt att ta saken i egna händer. Hon tog av sig sina änkekläder, sminkade och beslöjade sig och uppfattades då av andra som en tempelflicka, en prostituerad. Hon valde tid och plats då hon visste att hon skulle stöta på sin svärfar Juda och det gick  som beräknat. Juda ville  köpa sexuella tjänster av den unga tempelflickan ovetande om att det var  hans svärdotter. Han lovade en killing i betalning, men då han inte hade  någon med sig krävde Tamar att han lämnade  pant, sitt sigill, sin sigillsnodd och en stav. När han skulle utväxla panten kunde  han inte hitta tempelflickan och ingen kände till något om henne.

Tre månader senare fick  Juda veta att hans svärdotter väntade  barn och krävde  att hon skulle   brännas, hon skulle få plikta med döden för att hon horat. Tamar visade då sin pant som  hon fått av barnafadern.

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Första Mosebok och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s