3 Egil Skallagrimssons saga- Asgerds bakgrund

Torolv och Egil Skallgrimsson var både gifta med Asgerd Björnsson, först Torolv och när han dog i strid hos den engelske kungen Adalstein friade Egil till henne. Asgerd svarade varken ja eller nej på Egils frieri till en början, men lyssnade på rådgivare och gick sedan med på att gifta sig med Egil.

Egil förde en långvarig  strid om Asgerds arv. Tvisten  berodde dels på en bakgrundshistoria om Asgerds föräldrar och  dels på  att Egil hade  den nye norske kungen Eirik Blodyx emot sig. Men först till bakgrundshistorien  om Asgerds föräldrar. Den  börjar med ett brudrov.

Så här berättas historien om Asgerds far Björn Brynjolvsson och hennes mor Tora hladhand:

Björn Brynjolvsson var  en driftig och duglig resande  man. Han  var både i viking och åkte  på handelsfärder. Med uttrycket  i viking menas att man var på plundringståg eller i strid och till de färderna användes andra skepp än till handelsresorna.

En sommar när  Björn Brynjolvsson  var på ett gille fick han syn på en flicka som fäste han sig vid. Hennes namn var  Tora hladhand och hon  var syster till en hövding  vid namn Tore  Hroaldsson.  Björn vände sig till Toras bror och framförde sitt frieri   men han  fick nej av brodern . Skälet får vi inte veta, bara att brodern sa nej.

Men Björn ville inte finna sig i avslaget. Följande höst reste han tillbaka till Hroaldssons gård  och passade på vid ett tillfälle när Tore inte var hemma och tog med sig Tora  hem  till sitt hem.  Björn och Tora stannade  hemma på hans fars gård över vintern .

Björn  hade bestämt sig för att  gifta sig med Tora  trots att de inte fått tillåtelse. Men hans far Brynjolv sa ifrån och  tyckte att allt det här med brudrovet var illa gjort och han vaktade på flickan och sände bud till hennes bror  och begärde förlikning för att Björn hade fört bort henne. Svaret blev att kravet för  förlikning var att flickan fördes tillbaka . Det blev alltså bestämt att Tora skulle skickas hem igen och så länge hon var kvar på  Brynjolvs  gård skulle hon behandlas som en dotter och som Björns syster.

Vi vet fortfarande ingenting om vad Tora själv ansåg. Ville hon gifta sig? Hade hon följt med frivilligt? Opponerade hon sig mot sin bror? Berättaren har inget att säga om det, bara vad de tre inblandande männen ansåg:  Björn, som till varje pris ville ha Tora, hennes bror som höll emot och Björns far  som ansåg att Björn skymfade Tore genom att inte lyda  honom och var rädd för att den vänskap som funnits mellan honom själv och Tore nu skulle förstöras.

Våren kom och Björn ville ut i viking, sa han till sin far.  Men Björn fick  inte det långskepp med manskap  som han önskade sig.  I stället blev han lovad  ett handelsskepp och handelsvaror, så att han kunde åka till Dyvlin, nuvarande Dublin.  Dit ansågs det lönande  att åka och bedriva handel.

Björn  for iväg och ordnade med skepp och last och sedan seglade han tillbaka hem och gick till sin mors frustuga  där Tora fanns.  Toras kläder och saker låg redo. Varför får vi inte veta. Var det för att hon snart skulle hem till sin bror?  Möjligt. Men man kan också misstänka att modern  visste om  den plan som  Björn hade gjort upp, nämligen att Tora skulle följa med  på hans resa men det är inte klart utsagt vad det var som gällde .  Björns mor ville i alla fall inte att kvinnorna i hennes hus skulle berätta något  om det som nu skedde för maken.

Björn tog med sig Tora och seglade iväg. Han höll bröllop med henne i Hjaltland, nuvarande Shetlandsöarna.  När nyheten om giftermålet nådde Norge  utlöste det  starka reaktioner  hos dem som var lojala med Toras bror, bland andra den norske kungen.  Björn  förklarades fredlös och kungen ansåg att  han skulle  dräpas.  För att klara sig undan de hämndlystna  drog  Björn iväg till Island. Många löste sina stridigheter i Norge med att ta sin tillflykt till Island.  Björn och Tora seglade iväg och  hamnade på gården Borg i Borgarfjord där Skallagrimssons hade bosatt sig.

Vid ankomsten till Borg blev Björn utfrågad och han  berättade  att hans far var Brynjolv  Björnsson och  att Tora Hroaldsdotter,  hövdingen Tore syster var med på skeppet, men berättade inte mer än så, inget om brudrovet att och att de hade rymt från Norge på grund av det.

Den här tiden var det vanligt att lämna bort sitt barn att uppfostras i någon annan familj som man hade förtroende för och Toras bror hade varit till fostring hos Kvällulv, Skallagrims far, så  Skallagrim och Tore var fosterbröder . De hade vuxit upp tillsammans och sådant  skapade förstås starka band. Lojalitetet fosterbröder emellan nämns  ofta i  de isländska sagorna.  Så systern till  Skallagrims fosterbroder,  var naturligtvis välkommen .

När Skallagrim fick höra från Norge att Björn rymt med Tora utan brodern godkännande, blev han arg och  kände  sig lurad, men Björn hävdade att han svarat sant på alla frågor, fast han hade  inte sagt mer än han måste. Torolv, Skallagrims son, försvarade Björn och  talade för hans sak.

Torolv och Björn var jämt tillsammans och Torolv övertalade sin far att han skulle bjuda förlikning för Björns räkning. Och nu gick det plötsligt att nå förlikning. De inblandade männen  godkände  giftet av aktning för varandra, inte av hänsyn till ungdomarna.

Tora och Björn fick barn, en flicka vid namn Asgerd . Efter  några vintrar  åkte föräldrarna tillbaka till Norge men dottern fick vara kvar som fosterdotter hos Skallagrims hustru.

Asgerd  växte  upp och blev  giftasvuxen och hon är ett exempel på hur omständigheterna runt ett  giftermål kunde spela in när det gällde arvsrätt. Hennes mamma Tora dog nämligen  och fadern  gifte om sig, den här gången på vanligt sätt utan brudrov.

Torolv Skallagrimsson begärde  att få  Asgerd till hustru, vilket han också fick och de två  blev ett lyckligt par, men efter ett kort dramatiskt liv blev Torolv dödad  i strid. Han hade tagit sold för att hjälpa kung Adalstein som var utsatt för angrepp av flera grannfolk.

Nu inträffade  det som förekommer gång på gång  i de isländska sagorna, nämligen att en god kvinna ville man inte släppa iväg hur som helst. Torolvs bror Egil var den som nu friade till Asgerd. Här får vi som läsare gissa oss till  vad hon egentligen ville.

I inledningen till sagan har berättaren redogjort för hur olika de två bröderna var. I den här släkten var några ovanligt vackra och dit hörde Torolv, han bråddes på sin mor, men med Egil var det tvärtom. Han beskrivs som svarmuskig och ful och med häftigt lynne, men otroligt stark  och en mycket duktig karl.

Egil var oerhört  ivrig att få Asgerd till hustru men  hon verkade inte  direkt angelägen, för hennes första svar blev att hon ville vänta och se. Egil övertygade  en kamrat om att övertala alla parter och Asgerd själv tog  inte ställning utan lät fadern och Egils rådgivare avgöra saken.  Egil sökte stöd hos alla. Det lyckades och giftet blev av.

När Asgerds far dog så hade han nu två döttrar: den ena var Asgerd och den andra, Gunnhild,född  i det andra giftet . Det blev bitter strid om arvet. Gunnhilds släktingar  kallade Asgerds mor för  en ”trälkvinna”-  De använde  historien med brudrovet till att förklara Asgerd som illegitim och alltså inte arvsberättigad.  Att en förlikning som ingåtts i efterhand  ville de inte godkänna.

Saken gick till tinget. Men Egil som drev sin  hustrus rätt hade mäktiga fiender, bland andra  kung  Eirik Blodyx , så han  fick inte rätt  utan arvstvisten fick hatet  mellan Skallagrimssons och kungen  att blossa upp igen.

 

Källa: Egil Skallagrimssons och Gunnlaug Ormstungas sagor. Översättning och förord av Hjalmar Alving. Stockholm 1992

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Egil Skallagrimssons saga och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s