7  Gisle Surssons saga – slutstriden

Bork hette en man i Gisle Surssons saga. Hans bror hade blivit dödad som hämnd för ett annat mord som brodern själv utfört. Bork var omgift med broderns änka och kände det som sin plikt att se till att brodern blev hämnad. Gisle, bror till hans maka, hade blivit dömd för mordet på tinget och förklarad fredlös men det hade gått mer än tio år och alla ansträngningar att ta fast honom hade varit förgäves. Bork och hans män hade gång på gång blivit lurade och förnedrade.

Bork hade  betalat en man vid namn Eyjolf  rikligt med silver  för att döda Gisle. Silver var ett vanligt betalningsmedel den tiden. Man kan förstå graden av desperation när förföljarna började försöka  muta Gisles anhöriga för att få fast honom. De bevakade Gisles makas  hus och fick  också upp ett spår men lyckades inte ta rymlingen. Eyjolf erbjöd  Aud silverpengar och ett bättre gifte för att avslöja Gisle . Aud frågade  om hon  kunde  få se pengarna. Då trodde fosterdottern Gudrid att Aud skulle  förråda Gisle och gick för att varna honom, men Gisle blev  inte orolig och det behövde han heller inte vara. När Aud frågat om hon fick  göra vad hon ville med silvret slungade hon det i ansiktet på Eyjolf. ”Detta kan du ha, och med både skam och vanheder. Det ska du minnas ,din usling, så länge du lever, att en kvinna har slagit dig. Och du kommer aldrig att få det du ville.”

Till sist kom det till  en slutstrid. Eyjolf kom med fjorton man. Nedtecknaren av sagan betonade Gisles stridsförmåga genom att beskriva att det behövdes fjorton man för att ta fast en. Det blev  munhuggning till att börja med. Gisle uppmanade  Eyjolf att börja, men Eyjolf skickade  fram en annan som konstaterade att Eyjolf hade  för vana att skicka fram andra. Den här gången var  det Spejar –Helge. Man ser hur tillnamn har uppkommit . Så många heter lika så man måste lägga till något karakteristiskt för att skilja personerna åt. Spejar- Helge hetsade i sin tur Eyjolf att följa honom tätt i spåren om han inte helt och hållet ville kallas käring. Gisle högg itu Helge så att delarna föll  ner för klippan. Aud slog till Eyjolf med en käpp så att armen bev kraftlös. Gisles uppskattande ord var : ” Det visste jag sedan länge att jag var bra gift, men jag visste inte att jag var  bra gift som jag är…” Två män höll  fast Aud och fosterdottern Gudrid och de hade  fullt upp med det.

Tolv man gick  mot Gisle och han fick  ett anbud att lämna sin vapen och sin hustru men Gisle svarade: ”Ta dem med våld. Varken vapen jag har haft eller kvinnan lämpar sig för dig”.

Replikerna verkar att vara sagda för att citeras. Gisle dödade  fyra män till. Gisle klöv  ytterligare en man och kastade honom nerför stupet. Eyolfs viktigaste bedrift verkade  vara att hetsa de andra mot Gisle. Ingen var  osårad men de kunde  inte ge upp utan att råka i vanära. Ytterligar en person  klövs av Gisle. Mannen föll död ner och en sjätte man dog vid sjön av sina skador. Den sjunde mannen dog samma natt och den åttonde efter ett år.

Eyolf ville att Aud skulle följa honom men hon vägrade och Tordis som avslöjat sin bror för mannens släktingar och på så sätt orsakat jakten på brodern, sörjde honom nu när han var död  och lät skilja sig från sin man Bork.

Vesteins söner och  deras mor Gunnhild , Aud med fosterbarnen Gudrik och Geirmund gav sig av därifrån.  Vesteins söner blev dödade av Are, Gisles och Torkels bror, Aud och Vesteins hustru Gunnhild for till Danmark och blev kristna,  reste sedan söderut och kom aldrig tillbaka.

Källor:  De isländska sagorna. Andra bandet. Västlandssagorna. I tolkning och med kommentar av Åke Ohlmarks. Stockholm 1963

Svensklärarserien. Gisle Surssons saga. Stockholm 1984

 

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Gisle Surssons saga och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s