3 Fostbrödralag  i Gisle Surssons saga

Tre av Torbjörn surs barn i Gisle Surssons saga, gifte sig på Island, först sönerna Torkel och Gisle och senare dottern Tordis. Torkel gifte sig med Åsgerd och Gisle med Aud.  Bröderna byggde hus  i Haukadal på nordvästra Island och bodde tillsammans. När deras syster Tordis gifte  sig med Torgrim blev gården Säbol Tordis hemgift och paret flyttade  in där medan bröderna byggde nytt  på Hol som gränsade till  Säbol vid Dyrafjorden.

En vår for de till tinget tillsammans, även Auds bror, alltså Gisles svåger Vestein  var med. De fyra männen Torkel , Gisle, Torgrim och Vestein pratade om att hålla ihop som bröder och vara varandras skydd och förslag om att svära sig i  fostbrödralag kom  upp.

Det gick  till så att man skar  upp en bit av en grästorva och var och en som skulle  ingå i fostbrödraskapet lät  blod droppa ner på marken, samtidigt som man avlade sin ed och sedan las torvan över stället igen, så att den kunde  växa fast och de tog  gudarna till vittnen på det man svurit.   Det var ett brödraskap som innebar stora förpliktelser, eden betydde att de svor på att vara som köttsliga bröder och blev  då skyldiga att hämnas en oförrätt om någon av dem drabbades.

Ceremonin påbörjades men fullföljdes inte helt. Torgrim, Tordis man var den som  ändrade sig. Han ville för sin del utesluta Vestein . När  Gisle hörde det ryckte han tillbaka sin hand. Han uteslöt för sin del Torgrim som motdrag. De fyra männen blev som två lag: Torkel och Torgrim och Gisle och Vestein.

På våren gav  de sig ut på skeppsfärder men inte tillsammans alla fyra . Gisle var  en skicklig man i allt hantverk och vänfast mot sin svåger. Han gjorde  ett mynt som såg  helt ut men som  kunde  delas i två delar Han gav den ena delen till Vestein och behöll den andra själv så att  de kunde  skicka sin del till den andre  om  livsfara hotade.

Källor:

De isländska sagorna. Andra bandet. Västlandssagorna. I tolkning och med kommentar av Åke Ohlmarks. Stockholm 1963

Svensklärarserien. Gisle Surssons saga. Stockholm 1984

.

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Gisle Surssons saga och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s