1 Gisle Surssons saga- inledning

De isländska  sagorna  berättar  om vikingatidens människor.  Saga betyder i det här sammanhanget helt enkelt berättelse; det är alltså historier om de norrmän som  började bosätta sig på Island i slutet av 800-talet och mitten av 900-talet.  Man flyttade ut till ön i Atlanten  bland annat  för att  undkomma blodshämnd och  stridigheter mellan släkter i Norge.

Gisle Surssons saga är en personsaga som  tar upp den  släktfejd  som orsakade familjens  utflyttning omkring år 950 från Norge och  släktens fortsatta öden på Island.  Den slutar 978 med att huvudpersonen Gisle blir dödad och hans närstående lämnar Island.  Tidstypiska företeelser som holmgång och fostbrödralag skildras.  Svartsjuka leder till ett mord som i sin tur leder till hämnd och fredlöshet för Gisle Sursson själv.

Gisle Surssons saga skrevs ner under 1240-talet Det är alltså tre hundra år mellan den tid som skildras och nedtecknarens  egen tid. Det har diskuterats  hur historiskt tillförlitliga islänningasagorna är och utan att vara forskare förstår man vid närläsning att  innehållet påverkats  både av  nedtecknarnas föreställningar om det  historiska förloppet och viljan att berätta  goda historier.  Det finns rent övernaturliga inslag och om man jämför olika versioner av samma saga, som till exempel den äldre och den yngre inledningen till Gisle Surssons saga så ser man skillnader. Det är både  fakta och fiktion som utspelar sig i en miljö som nedtecknarna var väl förtrogna med och  sagorna ger  en inblick i  den nordiska kultursfären  för mer än tusen år sedan.

Källor: De isländska sagorna. Andra bandet. Västlandssagorna. I tolkning och med kommentar av Åke Ohlmarks. Stockholm 1963

Svensklärarserien. Gisle Surssons saga. Stockholm 1984

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Gisle Surssons saga och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s