Iliaden 2- Menelaos och Helena

Menelaos var kung av Sparta och gift med Helena. Helena var dotter till guden Zeus som ofta hade kärleksaffärer med olika jordiska kvinnor, trots att han var gift med gudinnan Hera.

Redan när Helena var ung och ogift anade man att hennes ovanliga skönhet skulle kunna ställa till problem när en make skulle utses. Hon hade många friare och det måste undvikas att det blev strid dem emellan. Odysseus var känd för att vara insiktsfull och förutseende och han kom med ett klokt råd. Helena själv skulle få välja sin man och samtidigt skulle man ta ett bindande löfte av alla friare, att vem hon än valde skulle de andra stödja den utvalde. Så blev det också och Helena valde Menelaos, son till kungen av Mykene. Menelaos äldre bror Agamemnon blev kung i Mykene efter fadern och själv blev Menelaos kung av Sparta.

Efter ett domaruppdrag i en tävling bland gudinnor hade prins Paris av Troja blivit lovad sköna Helena som brud, trots att hon redan var gift med kung Menelaos. Den som lovat Paris Helena var gudinnan Afrodite. Ingen människa visste något om Afrodites löfte till Paris, så Menelaos var därför helt oförberedd på vad som skulle komma att ske.

Tillsammans med en släkting åkte Paris till Sparta för att hämta sin brud. Menelaos var en gästfri man och välkomnade varmt sina gäster. Den vänligheten lönades illa. När han åkte bort i ett ärende tog  Paris och Helena med sig rika skatter och seglade iväg till Troja.

När Menelaos kom hem och insåg vad som hade hänt blev han förbittrad och vände sig till sin  bror Agamemnon för att få hjälp. De bestämde sig för att segla runt till grekiska kungar och vädja om hjälp för att få ihop en här. Den förste de fick  med sig var den gamle kämpen Nestor och tillsammans for de tre för att värva fler män till krigsföretaget.

Vilken var  Helenas roll i det här?  Olika berättare har haft olika uppfattningar. Hon beskrivs ibland som förälskad i Paris och på det sättet medskyldig till äktenskapsbrottet. Andra som skrivit om henne senare, till exempel Euripides i sitt drama Helena har gjort ungefär som senare tiders filmmakare. När de inte är nöjda med ett tidigare slut, så ändrar de helt enkelt och diktar om. I fallet med Helena löste Euripides det så att det inte var den verkliga Helena som följde med till Troja utan en skenbild.

I Odysséen finns en skildring från Sparta. Odysseus son kom dit när han försökte få uppgifter om sin far. Där levde  Menelaos och Helena lyckliga och nöjda tillsammans.

 

Källa: Claes Lindskog Grekiska myter och sagor. Natur och Kultur 1978

 

 

 

 

 

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Iliaden och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s