9 Odysséen- Odysseus och Nausikaa

Flera gånger under hemresan från Troja trodde Odysseus att slutet var nära. Han hade mist sina skepp och sina kamrater. De hade råkat ut för odjur och stormar. Nu hade han spolats upp en främmande strand, berövad på allt utom livet. Han hade klarat dygnen i havet tack vare en skyddande slöja, som han fått av en gudinna, men den var han tvungen att slänga tillbaka i havet, så där låg han på stranden utan något att skyla sig med, när han hörde glada flickskratt.

Stranden Odysseus hade hamnat på var fajakernas ö och rösterna han hörde var kungdottern Nausika och hennes tärnor. De hade tvättat kläder i floden och roade sig nu med bollekar.

Åsynen av Odysseus skrämde alla utom Nausikaa. Hon försåg honom med mantel och livrock och han tvättade sig och smorde in sig med oljor. Gudinna Atena styrkte honom och efter hennes behandling blev flickorna mer förtjusta än förskräckta när de tittade på Odysseus.

Odysseus fick komma till kungens palats och blev väl emottagen. Följande dag anordnade kungen fest och tävlingar. Odysseus var inte så hågad att delta i tävlingar i sitt utmattade tillstånd, men hånad tålde han inte att bli. En diskuskastare häcklade honom och menade att han skulle väl inte ens orka lyfta en riktig tung diskus. Då gällde det: upp till bevis. Odysseus tog den tyngsta diskusen som fanns på platsen och kastade den dubbelt så långt som någon av de andra.

Som underhållning vid middagen sjöng en blind sångare om det trojanska kriget. Påminnelsen om alla döda kamrater fick Odysseus att fälla tårar av saknad. När kungen såg det undrade han vem Odysseus egentligen var. Han hade inte frågat ut honom tidigare, men nu började han förstå att den som satt där kunde vara Odysseus , som så länge hade varit försvunnen och som ingen visste något om.

Alla ville höra Odysseus berätta. Genom berättelserna på fajakernas ö, får vi veta vad som hände i slutskedet av det trojanska kriget, till exempel historien om trähästen som de använde för att med list inta staden som de inte lyckats ta med våld.  Vi får också höra om alla de äventyr och hemskheter som Odysseus varit med om under de tio år som han irrat runt på havet när han hade försökt nå sin hemö Itaka.

Det blev till sist fajakerna  som hjälpte Odysseus att komma hem. De fraktade honom sovande på ett skepp, gav honom guld, koppar och dyrbara kläder och la honom sovande på stranden invid en grotta.

Poseidon klagade hos Zeus över att fajakerna hade överlistat honom och tagit ifrån honom möjligheten att hämnas. Hämnden kom nu att drabba fajakerna i ställer. Poseidon förvandlade det skepp som fraktade Odysseus, till en klippa. Det förstenade skeppet hade formen av ett skepp. Det låg väl synligt från land och skulle för all framtid visa vad som kunde hända om man satte sig upp emot gudarna.

Källa: Homeros Odysséen. Från grekiskan av Erland Lagerlöf. Bearbetning av Gerhard Bendz. Företal av Harry Martinsson

Wahlström och Widstrand 1995

 

 

 

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Odysséen och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s