7 Odysséen – Skylla och Karybdis

Den grekiske hjälten Odysseus hemfärd från det trojanska kriget, som varat i tio år, var fylld av faror. Odysseus och hans kvarvarande män hade vistats i ett år hos gudadotterna Kirke. Hon hade gett Odysseus detaljerade råd så att han kunde klara de faror hon visste väntade på honom på vägen från hennes ö fram till Itaka, Odysseus hemö.

En passage var så farlig att Odysseus inte skulle kunna klara den utan förluster. Det gällde bara att välja det minst farliga. De måste passera genom ett sund (historieberättaren kan ha menat Messinasundet), som på ömse sidor var omgivet av vidunder. Mellan de höga klipporna slog bränningar upp och skummet yrde.På den ens sidan fanns Skylla, ett monster med många huvuden på långa halsar och med gap som hade flera rader med tänder. Att komma förbi Skylla utan förluster var inte möjligt. På den andra sidan väntade en ännu större fara. Där fanns Karybdis, som sög in och spydde ut vatten och hamnade man i den vattenvirveln fanns inget hopp. Då skulle båten krossas och alla omkomma.

Odysseus lydde Kirkes råd och valde Skyllasidan, utan att tala om för sina män vad som väntade. Det gick som Kirke förutspått. Skylla nappade åt sig sex av Odysseus män och slukade männen som skrek av dödsångest, när hon tuggade i sig dem  Efter passagen var sjömännen utmattade och förtvivlade och de landsteg på en ö för att återhämta sig, men de skulle komma att utsättas även för Karybdis.

På ön där de vilade begick de ett brott mot solguden Helios, därför slungades deras skepp ut på havet och drev obönhörligt mot Karybdis vattenvirvel. Karybdis låg gömd under roten till ett stort träd. Odysseus lyckades med det otroliga. Han fick tag i en gren och hängde i trädet som en fladdermus. Skeppet drogs med av virveln och krossades så att det bara blev spillror kvar. Alla män på skeppet omkom. Bjälkar och drivved låg under Odysseus där han hängde och han lyckades hoppa ner och flyta ut på havet på några bjälkar. Där flöt han omkring i nio dagar och nio nätter tills han utmattad flöt iland och togs om hand av den odödliga och sköna Kalypso.

Källa: Homeros Odysséen. Från grekiskan av Erland Lagerlöf. Bearbetning av Gerhard Bendz. Företal av Harry Martinsson

Wahlström och Widstrand 1995

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Odysséen och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s