7 Iliaden – Hektor

Den forntida staden Troja hade blivit anfallen av en stor grekisk här efter att prins Paris av Troja hade rövat med sig den sköna Helena, drottning av Sparta. Det resulterade i ett långdraget krig utan att någondera sidan kunde vinna ett avgörande slag.

Trojanernas bäste kämpe hette Hektor. Han var son till kung Priamos, bror till prins Paris och gift med Andromake. Hektor hade också en liten son och hans hustru försökte förmå honom att avstå från att gå ut i strid. Hennes far och bröder hade långt tidigare blivit dödade av grekernas store hjälte Akilles och hon ville inte att hennes man skulle gå samma öde till mötes. Men Hektor själv fruktade mer att bli kallad feg eller att tvingas se hustrun släpas bort av grekerna. Han var också förvissad om att gudarna hade bestämt hans öde. Till Hades kom man när den utmätta tiden var slut.

Hektor trodde att han skulle kunna förgöra Akilles, när han såg honom i full rustning försöka äntra Trojas murar. Hektor gick till angrepp och vann striden. Men, det visade sig att det var Akilles vän Patroklos som var iklädd rustningen och Hektor anade att Akilles inte skulle låta Patroklos vara ohämnad.

Hektor tänkte inte vika för Akilles, men inför det avgörande slaget greps han ändå av skräck. Tre gånger blev han jagad runt Trojas murar. Till sist vände han om för att möta Akilles man mot man. Han försökte sluta ett avtal med Akilles om att den som vann kampen skulle lämna den andres lik till de anhöriga, men Akilles hånade honom och var inte villig att ingå några avtal utan ville ta ut full hämnd.

Gudinnan Atena var aktiv i striden och hon hjälpte Akilles. Det blev en våldsam kamp, för även om Hektor insåg att gudarna hade övergett honom ville han inte dö ärelös. Han vädjade igen till Akilles att lämna ut hans lik för att brännas och begravas, men Akilles avfärdade honom att inte ens om han skulle få Hektors vikt i guld tänkte han låta honom få en hederlig begravning. Att vägra att lämna ut ett lik var ett svårt brott.

Hektor dödades och Akilles släpade hans kropp efter sin vagn och på Patroklos begravning skändades liket ytterligare genom att släpas tre gånger runt gravhögen.

Till sist fick ändå Hektor en hedersam begravning. Hektors far, kung Priamos, kom själv till grekernas läger för att beveka Akilles att lämna ut liket. Akilles blev förvånad och rörd över den gamle faderns mod. Han gick med på vapenvila så att trojanerna skulle få sörja sin kämpe och begrava honom. Först på den elfte dagen skulle striderna upptas igen och allt blev som kung Priamos hade begärt.

 

Källa: Homeros Iliaden. Från grekiskan av Erland Lagerlöf. Bearbetning och inledning av Gerhard Bendz. Wahlström och Widstrand 1995

 

 

 

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Iliaden och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s