6 Iliaden – Patroklos

Striderna rasade runt staden Troja mellan greker och trojaner. Akilles var grekernas mäktigaste krigare och Patroklos var Akilles vän och vapenbroder. Akilles hade blivit orättvist behandlad av grekernas härförare Agamemnon och  ville inte  delta i striderna längre.

Zeus hade blivit övertalad av Akilles mor att stödja trojanerna och låta grekerna få motgångar tills Akilles fick gottgörelse. Det höll på att gå riktigt illa för grekerna. Deras härläger vid skeppen riskerade att bli stormat av trojanerna och läget var  förtvivlat.

Agamemnon försökte nå försoning, men Akilles vägrade. Patroklos ville försöka vända motgången och bad att få låna Akilles rustning, som var smidd av smedernas gud, Hefaistos. Han fick som han ville och gick ut i strid, men Akilles förmanade vännen att endast driva bort trojanerna från skeppen. Efter det måste han vända om.

Patroklos gick i spetsen för Akilles män. Trojanerna trodde att Akilles hade återvänt, så skräcken spred sig och det blev oro i läget.  Patroklos drog nytta av deras rädsla och blev allt djärvare. Trojanerna drevs allt längre bort från skeppen av de framträngande grekerna. Nu borde Patroklos ha vänt om som Akilles hade förmanat honom att göra, men Patroklos sprängde allt närmare staden och sprang upp på stadsmuren, men blev hindrad av guden Apollon.

 

Grekerna hade fått Apollon som fiende, eftersom deras befälhavare Agememnon hade förolämpat en apollonpräst. Patroklos slogs som ett rasande lejon, men gudens ingripande kunde han inte stå emot. Apollon slog av honom hjälmen och Patroklos sårades av en trojan. Den som slutligen rände lansen i honom och dödade honom var Hektor, som var trojanernas bäste krigare och Akilles rustning blev trojanernas krigsbyte.

Patroklos död blev vändpunkten för Akilles. Han grät och sörjde sin vän och godtog försoningsgåvorna från Agamemnon. Nu ville han delta i striderna igen. Han mor skaffade honom en ny rustning, en ännu bättre och ståtligare än den förra. Nu skulle inget kunna hindra honom från att hämnas vännens död. Han drog iväg i sin stridsvagn för att spåra upp Hektor och döda honom. Först gällde det att få tag i vännens lik. Att begrava sina döda ansåg oerhört betydelsefullt.

Patroklos vålnad visade sig för Akilles och talade till sin vän:

Sover du Peleus’ son? Och mig har du redan förgätit?

Aldrig du glömde mig under mitt liv, men den döde du glömmer.

Skynda dig att jorda mitt lik, jag vill in genom porten i Hades!

Andarna driva mig bort, de hädansomnandes skuggor.

och de låta mig ej över floden sälla mig till dem,

utan jag irrar omkring vid den väldiga porten till Hades

 

Här har vi förklaringen till att begravningen var så viktig, utan den irrade den döde omkring utan att kunna ta sig in i dödsriket.

Akilles lyckades med det han hade föresatt sig och Patroklos begravning firades med kämpalekar och runt gravhögen släpar Akilles Hektors lik tre varv för att förnedra och hämnas på Patroklos mördare.

 

Källa: Homeros Iliaden. Från grekiskan av Erland Lagerlöf. Bearbetning och inledning av Gerhard Bendz. Wahlström och Widstrand 1995

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Iliaden och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s