5 Iliaden- Akilles

Iliaden, en  skildring av kriget vid Troja, börjar med att Akilles vägrade att delta i kriget. Kriget hade pågått i nio år och Akilles var grekernas främste kämpe. Han var näst intill osårbar. Hans mor, gudinnan Thetis hade doppat honom i floden Styx när han var liten för att göra honom osårbar. Hon höll då i hälen, så den var hans svaga punkt, hans akilleshäl.

Grekerna hade sitt härläger nere vid sina skepp och de skaffade förnödenheter genom att inta mindre platser i området. Vid ett sådant krigståg hade man tagit krigsbyte och två vackra unga kvinnor, Kryseis och Briseis, tilldelades härföraren Agamemnon och hjälten Akilles som hedersgåvor. Agamemnon blev tvungen att avstå från sin kvinna och krävde då att få Akilles Briseis som ersättning.

Akilles lydde befälhavaren, men vägrade att delta i några som helst stridigheter efter det. Dessutom bad han sin mor att övertyga Zeus om att stödja grekernas motståndare trojanerna tills Agamemnon fått sitt straff.

När läget blev förtvivlat och trojanerna började bränna skepp i lägret, bad Akilles gode vän Patroklos att få träda in i Akilles ställe för att rädda situationen. Han vill låna Akilles rustning som var smidd av smedernas gud Hefaistos och det var den bästa rustning som gick att uppbringa. Akilles gick med på att låna ut rustningen, men förmanade Patroklos att bara köra iväg trojanerna från lägret och inte förfölja dem till Trojas stadsmur.

Patroklos var till en början mycket framgångsrik. Han blev övermodig och  blev slutligen dödad av Hektor, prins av Troja. Akilles var nedbruten av sorg efter vännens död. Nu var allt gammalt glömt. Akilles var redo för strid.  Fienderna hade  tagit av Patroklos rustningen, så Akilles bad sin mor att skaffa honom en ny, för nu ville han hämnas på Patroklos mördare.

Utan rustning rusade Akilles fram och skrämde trojanerna på flykten så att grekerna kunde hämta Patroklos lik. Akilles grät bittert över sin vän och anklagade sig själv för att han sänt sin kamrat till en säker död.

I ny rustning var  Akilles redo för strid på liv eller död mot Hektor. Hektor sprang tre gånger runt Trojas murar tills han insåg att han måste möta Akilles. Han försökte vädja till Akilles att den som dog först skulle vara ädelmodig och lämna ut liket till de anhöriga så att det fick begravas. Akilles svarade hånfullt att mellan människor och lejon slöts inga pakter. Han dödade Hektor och skändade liket genom att släpa det efter sin vagn och vid Patroklos ståtliga begravning kördes Hektors lik tre gånger runt graven.

 

Till slut veknade ändå Akilles. Kung Priamos. Hektors far kom till fiendelägret för att hämta sonens lik. Faderns mod imponerade på Akilles och han lämnade ut liket på gudarnas inrådan.

Akilles var förutspådd att hans liv skulle bli kort och så blev det.  Han stormade fram mot Trojas murar efter en seger och blev träffad av en pil som prins Paris sköt och som guden Apollon styrde. Akilles blev sårad i hälen och dog. Det blev strider om hans kropp, men både hans kropp och hans vapen kunde räddas av grekerna och han fick en ståtlig begravning.

Källa:Homeros Iliaden.Från grekiskan av Erland Lagerlöf. Bearbetning och inledning av Gerhard Bendz. Wahlström och Widstrand 1995

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Iliaden och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s