4 Iliaden- Agamemnon och Akilles

Agamemnon och Akilles är två viktiga personer  i Iliaden- Iliaden är ett epos från 700-talet f. Kr.  som handlar om grekiska småkungars  krig mot  staden Troja. Ett annat namn på Troja är Ilion, därav namnet Iliaden- kriget om staden Ilion. Ruiner efter staden Troja/Ilion  kan man se i nordvästra Turkiet vid Dardanellerna. Staden har alltså funnits och där har säkert också utspelats krig och förstörelse men berättelserna i Iliaden är fantasifulla skrönor om gudar och hjältar.  Det som anges som orsak  till kriget  var att den  sköna Helena, som var gift med kung Menelaos av Sparta, hade blivit bortförd av prins Paris  av Troja. Vid flykten hade paret också  tagit med sig stora skatter från Sparta.

När kung Menelaos upptäckte att hans drottning hade blivit bortrövad av prins Paris av Troja, vände han sig till sin bror Agamemnon. De båda bröderna var kungar i var sin stadsstat, Menelaos i Sparta och Agamemnon i  Mykene. Nu skulle de försöka inta Troja som var en mäktig och välbefäst stad.  För att inta den krävdes ett stort uppbåd. Bröderna begav sig iväg till alla småfurstar i Grekland för att få dem att ställa upp med skepp och manskap. De lyckades samla en här och seglade iväg mot Troja. Det blev ingen lättvunnen seger. Kriget pågick i år efter år men grekerna ville inte ge upp, och trojanerna i sin tur värnade sin stad så kriget var inne på sitt tionde år när berättelsen i Iliaden tar sin början.

Agemenon är grekernas befälhavare och i  Iliaden beskrivs Agamemnon som omväxlande obeslutsam och despotisk.  När berättelsen börjar har Agamemnon råkat i konflikt med Akilles. Det är olycksbådande eftersom  Akilles är grekernas främste kämpe.

I Iliaden kallas grekerna ofta hellener eller akajer. Det är egentligen benämningen på två folkstammar, men orden används omväxlande som benämning på alla greker.

I citatet som följer behöver kanske ordet Peliden förklaras. Det syftar på att Akille är Peleus son , därav namnet Peliden.

Iliaden börjar med raderna.

Sjung, o gudinna, om vreden, som brann hos Peliden Akilles

olycksdiger, till tusende kval för akajernas söner

och som till Hades  en mängd av tappra krigares själar

störtade ned, men lät dem själva för hundar och fåglar

ligga på marken till rov-     Zeus vilja var det som skedde-,

 I i nledningen sägs alltså att Akilles är arg . Han  är oumbärlig för grekerna och konflikten med Agamemnon kommer att orsaka många grekers död.

Skälet  till att  Akilles vägrar att delta i striden är att  Agamemnon har tagit ifrån honom hans  belöning för tapperhet i strid – den vackra unga kvinnan  Briseis. Grekerna hade intagit Briseis hemstad , rövat med henne och gett henne åt Akilles. Agamemnon fick en annan ung kvinna Chryseis som krigstrofé.  Hon  var dotter till en präst i ett Apollontempel.

Nu kom apollonprästen och krävde att få tillbaka sin dotter.  I Iliaden är gudarna aktiva och tar ställning för och emot olika personer, så  prästen inte fick gehör för sina böner till grekerna vände han sig till guden Apollon som sände sjukdom och död över den grekiska  hären.

Agamemnon hade inget val utan blev tvungen att lämna tillbaka Chryseis, men krävde så att i kompensation få den vackra Briseis i stället. Akilles överlämnar Briseis, men vägrar efter det  att delta i några som helst strider och planerar att segla hem.

Akilles mor, havsnymfen Thetis  tar givetvis ställning för sin son och  lyckas övertyga guden  Zeus att hjälpa trojanerna mot grekerna tills hennes son har fått upprättelse och sista raden i  citatet från inledningen  sas det ju  att  Zeus vilja var det som skedde.

Iliaden börjar med den här konflikten och den fortsatta handlingen beskriver de konsekvenser som Akilles vägran leder till. Grekernas är på väg att förlora kriget när Akilles inte är med. Hans vän Patroklos lånar Akilles rustning och  ger sig in i striden och möter trojanernas bäste kämpe Hektor. Ja, det finns många berättelser innan kriget avgörs i slutstriden om Troja.

Källa: Homeros Iliaden. Från grekiskan av Erland Lagerlöf.Bearbetning och inledning av Gerhard Bendz. Wahlström och Widstrand 1995

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Iliaden och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s