3 Odysséen- Eolus och vindsäcken

På vägen hem från det trojanska kriget kom Odysseus och hans män till vindguden Eolus ö och där blev de vänligt emottagna. De stannade en månad i palatset, för Eolus ville gärna höra om Troja och om färden därifrån.

Eolus hade makt över alla vindar. Odysseus behövde rent västlig vind för att nå hemön Ithaka, så Eolus spärrade in alla andra vindar i en stor skinnsäck och fäste ett silverband runt öppningen så att inte minsta lilla pust skulle kunna komma ut.

När de seglade iväg höll skeppet stadig kurs och Odysseus fanns vid skotet. Han var ivrig att komma hem och han stod kvar i nio dagar och nätter tills de siktade hemmakusten. Han såg redan eldar på stranden.  Då kände han sig lugn och lättad och föll i sömn.

Odysseus män började resonera om hur stora skatter Odysseus hade fått med sig från Troja. De själva kom hem tomhänta trots att de  hade utstått samma faror som Odysseus. Sedan  funderade de vidare på om det kunde finnas guld och silver i säcken också. Kanske hade Odysseus fått ännu fler skänker av Eolus? Kanske var säcken full av silver och guld?

Nyfikenheten tog överhanden och de öppnade en liten glipa för att kika i den. Mer behövdes inte för att släppa loss alla himmelens vindar. Vågorna piskades upp till en våldsam storm och Odysseus förstod vad som hade hänt när han vaknade.

Märkligt nog drev skeppet tillbaka till Eolus ö, men den här gången ville han inte hjälpa dem. Han konstaterade att Odysseus nog hade gudarna emot sig eftersom det inte gick honom väl.

Eolus själv körde helt enkelt bort dem från ön.

Källa: Homeros Odysséen. Från grekiskan av Erland Lagerlöf. Bearbetning av Gerhard Bendz. Företal av Harry Martinsson

Wahlström och Widstrand 1995

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Odysséen och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s