3 Iliaden- Agamemnon

Det finns i historien många förklaringar till varför ett krig bryter ut.  I Iliaden berättas  om ett forntida   krig mellan greker  och trojaner som varade i tio år. Namnet trojaner kommer av namnet på staden som hette Troja och ett annat namn på samma stad var Ilion därav namnet Iliaden. Bakgrunden till kriget var ett brudrov. Prins Paris av Troja hade rövat med sig gemålen till Spartas kung.

Skalden Homeros sägs vara den som sammanställde berättelserna  på 700-talet f. Kr.

Grekerna samlade en stor flotta för att hämta hem den  sköna Helena av Sparta och de skatter som hon och prins Pa’ris av Troja tagit med sig. Helenas man  kung Menelaos, var bror till Agamemnon,   som var kung av Mykene.

Iliaden börjar med att Agamemnon och grekerna främste krigare Akilles blev ovänner. Agamemnon ansåg sig själv vara förmer än Akilles. Han var ju ledare och befälhavare över hela krigshären. Konflikten mellan de båda började med att de fick varsin hedersgåva av sina män efter ett angrepp på en stad i närheten av Troja. Staden intogs och plundrades. Där fanns ett Apollontempel  och  prästens vackra dotter Kryseis togs som  krigsbyte och soldaterna gav henne till Agamemnon. Akilles fick en annan ung kvinna vid namn Briseis. Glädjen blev kortvarig för Agamemnon , Apollonprästen vände sig nämligen till Agamemnon för att få tillbaka sin dotter. Han lovade honom en riklig lösepenning för dottern. Agamemnon ville inte lyssna utan bemötte pappan föraktfullt och vägrade gå med på något återlämnande.  Den gamle prästen vände sig i sin förtvivlan till guden Apollon och bad honom om hjälp. Apollon lyssnade  och  sköt  sjukdomsalstrande pilar in i grekernas härläger.

En siare vid namn Kalchas som kunde förutsäga framtiden och förklara gudomliga samband

förstod att det var Apollons vrede som var orsaken till de olyckor som drabbade grekerna.

Agamemnon ville inte höra på sådana tolkningar  och riktade sin ilska både mot Kalchas och  mot Akilles, som försökte tala honom till rätta.

Till sist blev  Agamemnon ändå tvungen att ge med sig men krävde att  om han själv blev tvungen att lämna tillbaka Kryseis, då skulle han i stället ha Akilles  Briseis,.

Så blev det ; flickorna överlämnades: Kryseis till sin far och Briseis till Agamemnon. Akilles vägrade från och med den stunden att delta i några som helst strider. Många försökte medla och påpekade att de enda som skulle vinna på den här  konflikten var trojanerna…..men inget hjälpte.

Akilles var obeveklig och han vände sig till sin mor, gudinnan Thetis, för  att hon skulle påverka Zeus att stödja  trojanerna ända fram  tills sonen fått upprättelse.

Agamemnon började inse sitt misstag och erbjöd Akilles gåvor, men det var förgäves. Läget blev alltmer förtvivlat. Trojanerna kom allt närmare skeppslägret och den slutgiltiga förlusten närmade sig.

Men det slutar inte här, det finns många fler berättelser innan kriget mellan trojaner och greker går in i sitt slutskede.

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Iliaden och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s