1 Odysséen- Odysseus, en ovillig krigare

Prinsen av Troja, prins Paris hade bedragit kung Menelaos av Sparta och rövat med sig hans drottning, den sköna Helena . Dessutom hade Paris tagit med sig rikedomar från den gästfrie kung Menelaos hus. Menelaos och hans bror åkte runt till furstarna i de små grekiska stadsstaterna för få ihop en flotta och manskap för att kunna segla till Troja, inta staden  och att hämta hem Helena.

Claes Lindskog berättar i Grekiska myter och sagor (1978) om värvningen av Odysseus. Som nygift och med ett litet barn ville inte Odysseus delta i något krig. Odysseus beskrivs i Iliaden som den mångförslagne, vilket vi kanske skulle översätta med den listige eller sluge Odysseus. Nu försökte han också tillgripa list. När Menelaos och hans bror Agamemnon kom spelade Odysseus galen. Han sådde men  i stället för utsäde la han salt i de upplöjda fårorna, men värvarna lät sig inte luras. De la Odysseus son Telemachos på marken framför plogen och då rusade Odysseus fram för att  rädda sin son. Av vansinnet märktes inte ett spår. Han var avslöjad och var tvungen att segla med den grekiska flottan mot Troja.

Odysseus skulle också visa sig mycket användbar i striden under det trojanska kriget. Han var stark och han var listig och det blev han som till slut kommer på en lösning för att få slut på det tioåriga ställningskriget.

Odysseus idé  var att grekerna skulle låtsas ge upp och segla iväg. Kvar skulle de lämna en jättestor trähäst. I den rymdes trettio soldater. Odysseus hade räknat ut att trojanerna med största sannolikhet skulle ta in hästen i staden och på natten skulle de grekiska kämparna ta sig ut och öppna stadsportarna. Trots varningar tog trojanerna in hästen i staden och firade segerfest.

På natten kunde grekerna fullfölja planerna och öppna stadsporten för de tillbakavändande grekerna.

Odysseus vidare öden bestämdes av grekernas försyndelser mot gudarna under och efter Trojas förstörelse. Den trojanska kungadotterna Kassandra flydde till gudinnan Atenas tempel när Troja intogs. Några greker stormade in och förstörde templet. Atena vill därefter hämnas på grekerna. Odysseus ådrog sig också havsguden Poseidons vrede. Han hade krigat i tio år och nu gjorde gudarnas vrede att det tog honom ytterliga tio år att ta sig hem. Det är om den färden som det berättas om i Odysséen.

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Odysséen och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s