1. Iliaden- Bakgrund till Iliaden

Bakgrunden till Iliaden förklarar varför en krigisk flotta seglade från Grekland tvärs över havet för att angripa staden Troja som låg öster om Egeiska havet i det som i dag är Turkiet. Staden hade ett strategiskt läge vid vattenvägarna som leder in mot Svarta havet och staden var stor och välbefäst med murar runt om och med torn som gav utsikt över området.

Varför utbröt kriget över huvud taget? Ett kort svar är: för att sköna Helena, gift med kung Menelaos av Sparta, hade blivit bortförd av prins Paris av Troja. Dessutom hade paret tagit med sig stora skatter från Sparta till Troja. Grekernas anfall syftade till att hämnas på trojanerna och att hämta hem Helena.

Enligt bakgrundshistorien är det egentligen tveksamt att påstå att Paris hade rövat bort Helena. Han hade faktiskt fått henne som gåva av en gudinna. Man kan säga att han var ett offer för ett spel han inte rådde på. Paris hade nämligen fått det mycket otacksamma uppdraget att välja den vackraste av tre gudinnor.

Den som tänkt ut den uppgiften var Eris, tvistens ( osämjans )gudinna.  Hon var rasande för att alla Olympens gudar hade blivit bjudna till ett bröllop, alla utom hon. På bröllopsfesten kastade hon in ett gyllene äpple med påskriften ”Till den skönaste”. Tre gudinnor ansåg sig själva värdiga att ta emot den gåvan: Hera (Zeus fru), Atena (Zeus dotter) och Afrodite (kärlekens gudinna). Zeus som var huvudguden borde ha gjort valet, men det ville han undvika. Han  bad därför Hermes, gudarnas budbärare att föra gudinnorna till berget Ida där prins Paris fanns och där skulle frågan avgöras. De tre gudinnorna överöste Paris med löften för att vinna tävlingen. Hera lovad honom att bli makthavare över Europa och Asien. Atena lovad honom vishet och framgång i alla krig och Afrodite frestade med jordens skönaste kvinna.

Det sista alternativet lockade mest. Prins Paris valde Afrodite till den skönaste gudinnan, för då skulle han själv få jordens skönaste kvinna och det var Helena, drottning av Sparta. Han måste själv hämta henne och ta med henne till Troja. Brudrovet var en skymf som grekerna inte kunde tåla, men Menelaos kunde inte ensam dra i krig mot det mäktiga Troja, utan bad sin bror om hjälp. Bröderna  åkte runt i de grekiska småstaterna för att samla en här. Det blev krig och Iliaden är skildringen av händelser under det sista året av det krig som pågick i tio år. De grekiska gudarna var aktiva i kampen och stödde av skiftande anledningar olika krigare.

 

 

Bakgrund till Iliaden. Claes Lindskog Grekiska myter och sagor.  Natur och Kultur 1978

 

 

 

 

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Iliaden och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s