10 Odysséen- Odysseus tillbaka på Itaka

Tio år efter att kriget vid Troja var avslutat nådde den store kämpen Odysseus sin hemö Itaka. De vänlig fajakerna hade gett honom rika gåvor och hade lagt honom i en skyddad hamn invid en grotta på hans hemö Itaka.

Gudinna Atena kunde växla skepnad både på sig själv och andra, så hon bytte skepnad när hon mötte Odysseus på stranden. Det var dimmigt och Odysseus kände inte igen sig och visste inte var han hade hamnat. Han vandrade av och an på den folktomma stranden och träffade på en herde. Det var i själva verket Atena och hon visade sig så småningom också för honom

Odysseus behövde få veta hur det låg till i hans palats innan han gav sig till känna, annars kunde han råka i fara. Hans hem var fullt med främmande män, som ville gifta sig med hans fru eftersom han själv förmodades vara död. Sonen Telemachos hade friarna planerat att  ta livet av.

Odysseus maka  Penelope hade aldrig slutat hoppas på att maken  skulle återvända därför hade hon i det längsta dragit sig för att välja någon ny man och hon fördröjde beslutet genom att lova att hon skulle välja  så snart hon vävt sin svärfaders svepningstyg färdigt, men det blev aldrig färdigt.  Det hon vävde på dagarna repade hon upp på nätterna.

Penelopes list blev så småningom avslöjad och  hon kände sig tvingad  att gifta sig men satte då upp ett nytt villkor. Hon skulle gifta sig  med den friare som orkade spänna Odysseus pilbåge och skjuta en pil genom tolv yxhål.

Gudinnan Atena  månade om både Odysseus och Telemachos säkerhet och såg till att Odysseus fick träffa sin son som var på hemväg efter att ha besökt faderns krigskamrater.  Far och son träffades  hos en trogen gammal svinaherde.  Ingen skulle få veta att Odysseus var hemma så  Atena förvandlade honom till en tiggare, så att han kunde röra sig fritt utan att bli igenkänd.

Far och son planlade tillsammans att ta en gruvlig hämnd på männen som  i åratal bott  som snyltare på gården.  De var visserligen  bara två och friarna många, men Odysseus litade på  Atenas  hjälp. Odysseus  förmanade Telemachos att inte brusa upp även om friarna behandlade honom illa. Telemachos skulle också se till att friarna inte tog med sig vapen in i den sal där  festen  och bågskyttetävlingen skulle äga rum.  Bara två lansar och svärd och oxhudssköldar som de själva behövde fick finnas i salen.

Två gamla trotjänare, svinaherden och en boskapsskötare blev invigda i hur hämnden skulle gå till. Odysseus bad dem se till att kvinnorna höll sig undan och att gårdsporten var reglad.

När bågskyttetävlingen skulle gå av stapeln  klarade friarna inte ens av att stränga Odysseus båge, men de ville inte ens låta den förklädde Odysseus försöka skjuta med bågen.  Telemachos hävdade sin rätt att få bestämma i sitt eget hus och Odysseus fick bågen och sköt igenom alla tolv yxhålen.  Han hade klarat Penelopes test.

Nu återstod det avgörande slaget.

 

 

Källa: Homeros Odysséen

Från grekiskan av Erland Lagerlöf

Bearbetning av Gerhard Bendz. Företal av Harry Martinsson

Wahlström och Widstrand 1995

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Odysséen och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s