Beowulf avsnitt 4  

Grendels mor

Glädjen över Beowulfs seger blir kortvarig. Det finns en varelse som söker hämnd;  det är Grendels mor som  smyger sig till Heorot på natten.

”… Det syntes snart / och vart allom kunnigt / att det ännu fanns / ett hatfullt väsen / som hämnas ville / den gruvliges död  / Grendels moder / ruvar på sin uselhet / den rysliga häxan / som är dömd att bo / i bubblande vatten / bland kalla strömdrag…”

Hon kommer om natten för att hämnas sin dödligt sårade son. Hon lyckas lemlästa en kämpe i salen  som hon släpar med sig till sin håla på sjöbotten. Dådet kan inte lämnas ohämnat utan  Beowulfs insatser krävs igen. Det finns inget annat för Beowulf att göra än att våga livet och bege sig ned i träsket för en slutstrid, trots att han måste ner  under vattnet till de hålor där monstren finns.

Blodspåren visar  flyktvägen  som Grendels mor har tagit med sitt blodiga byte.  En sorglig syn möter de efterföljande kämparna, den döde danens avhuggna huvud syns högt uppe på en udde. Vattnet i tjärnen nedanför är rött av blod och fullt av kräldjur och sjödrakar . Där nere på botten bor Grendels mor och dit måste den bege sig som vill besegra henne.

Slutstrid under vattnet i träsket

Beowulf ger sig ner. Det blir en kamp med nävar mot rivande klor och dödshugget som dödar odjuret utdelar Beowulf med ett forntida jättesvärd som finns i undervattenshålan. Med det hugger han också huvudet av Grendel som ligger där nere. Monstrens heta och ettriga blod får svärdsklingan att smälta. Blodet på vattenytan ovanför får danerna att tro att allt är förlorat och de drar sig hemåt. Så småningom  kommer också Beowulf tillbaka med Grendels avhuggna huvud och ett svärd med ihopsmält svärdsklinga med ädelstenssmyckat svärdsfäste. Detta var hans andra stordåd.

Belöning för utfört stordåd

Gåvor, som gavs som belöning efter en strid  skulle vara rikliga och i Beowulf  beskrivs de utförligt. Hjälmen stärks med en järnring och med en gyllene tråd. Åtta hästar med huvudlag av guld. En utsirad ädelstensprydd sadel.  Hästar och vapen. Även Beowulfs män som kommit med honom över havet belönas. Det är naturligtvis därför man ger sig ut på sådana här färder för att vinna ära och rikedom- även om uppgiften sällan är ett träskmonster.

För den gaut som Grendel dräpte blev utfäst mansbot i guld. Hans liv blev alltså ersatt med guld.

 

Beowulf. Översatt i originalets versmått av Björn Collinder.  Natur och kultur 1954 och 1983 (femte reviderade upplagan)

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Beowulf och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s