Beowulf avsnitt 3

Två hjältedåd

Nu gällde det för Beowulf att bevisa att han kunde motsvara sitt rykte. Den kommande natten var det han som skulle hålla vakt i ölsalen efter avslutat gille. Han skulle ha sina kämpar med sig, men han planerade att möta Grendel vapenlös. Nattdimmorna lägger sig och Beowulf väntar.

Grendel kommer på natten där kämparna sover i hallen och lyckas döda och sluka en kämpe. Stridsmännen sover tillsammans i huset. Grendel fröjdar sig i förväntan: Han tänker få sitt lystmäte av lik och njuta av människokött. Han sliter åt sig en sovande stridsman och biter djupt i köttet och dricker det strömmande blodet, slukade stora stycken och svalde mannen hel och hållen. Han går närmare de andra med utspärrade klor. Beowulf vaknar och sätter sig upp….  Kampen blir våldsam och Beowulf sliter av en arm på träskmonstret som blir dödligt sårat; det ingen tidigare hade förstått var att Grendel inte  kunde  bekämpas med svärd utan bara av ren mannakraft.

Det här är en av de tre hjältebragder som Beowulf utför under sitt liv. De första två är här hos Hrodgar.  Beowulfs stridstaktik hade visat sig framgångsrik eftersom vapen  inte bet på monstret och nu hängde Grendels avslitna arm i ölhallens tak som en trofé och ett bevis på segern. Grendel drar sig tillbaka till sina hålor på sjöbotten i ett träsk. Det ingen i det skedet  kan förutse är att kampen inte är slut.

 

Beowulf. Översatt i originalets versmått av Björn Collinder

Natur och kultur 1954 och 1983 (femte reviderade upplagan)

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Beowulf och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s