Beowulf avsnitt 1

Ölhallen Heorot

Den danske kungen Hrodgar har låtit bygga en stor hall, som kallas Heorot, en sådan som germanhövdingar behövde för sina gillen. Där kunde kämparna  samlas för att dricka öl eller mjöd och berätta om vad som hänt och planera vad man skulle företa sig  och hallen fungerade dessutom som nattkvarter för hirden.

Grendel angriper

När berättelsen börjar  har kungens kämpar  festat som vanligt i ölhallen och är ovetande om att de kommer att få nattligt besök. Monstret Grendel beskrivs med mänskliga känslor som grämer sig när han hör sång och skratt från hallen och han lurar på de intet ont anande männen. När alla sover tränger han sig in i hallen och dödar trettio stridsmän och drar sig därefter  tillbaka till  sitt läger fullastad med lik.

Det här var ingen engångsföreteelse utan mördandet fortsätter och det går så långt att stridsmännen inte längre kan använda hallen. Ingen vågar sova där utan de tar skydd i borgen. Stridsmännen tillgriper seder från gammal hednatro och blotar för att tillkalla hjälp, men förgäves.  Det pågår i tolv vintrar och ryktet sprider sig att Grendel härskar och att kungen inte kan värja sig.  Det här lockar till stordåd för  är det något germanerna är måna om så är det sitt goda namn och rykte. Förlora och dö är inte skamfyllt, men kampen måste vara ärofull så att eftermälet efter döden är gott.

Beowulf. Översatt i originalets versmått av Björn Collinder

Natur och kultur 1954 och 1983 (femte reviderade upplagan)

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Beowulf och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s