8 Iliaden- utgrävningen av Troja

I eposet Iliaden från 700-talet f. Kr. skildras ett tioårigt krig mellan greker och trojaner, där grekerna försökte inta den forntida staden Troja. Har Troja funnits i verkligheten och var låg staden  i så fall ? Vad kan man tro på i de gamla berättelserna? Mycket i Iliaden har klart mytisk karaktär, där skildras till exempel de grekiska gudarna som blandade sig i striden. Annat är  mer trovärdigt. Troja i Iliaden hade ett idealiskt läge på Mindre Asiens västkust ( i nuvarande Turkiet) och att mäktiga handelsstäder blev utsatta för angrepp är sannolikt.

Schliemann var den man som har fått äran av att ha hittat det historiska Troja. Man brukar säga att verkligheten överträffar dikten och det stämmer ovanligt bra in på Heinrich Schliemanns liv.  Han har blivit anklagad av arkeologer för att ha gått oförsiktigt till väga vid utgrävningarna, för att ha ljugit om var han hittat fynd och för ha låtit tillverka guldföremål och senare hitta ” de forntida skatterna”. Kritikerna kan ha rätt, men ingen kan ta ifrån Schliemann äran av att ha hittat Troja, om än med hjälp av andra.

Schliemann var ekonomsikt oberoende och kunde vara amatörarkeolog på heltid.  Han växte upp under  fattiga förhållanden, men skapade sig en förmögenhet som handelsman i Rysssland, som bankman i Sacramento i Kalifornien och som leverantör till militären under Krimkriget. Även privatlivet anpassades efter antikintresset. Sitt första äktenskap fick han upplöst. Därefter annonserade han efter en grekisk fru i en tidning i Athen och gifte sig 1869 med en trettio år yngre grekiska.

Schliemann fick uppgiften om Trojas läge av en engelsk amatörarkeolog vid namn Frank Calvert. Calvert hade grävt vid kullen Hissarlik i tjugo år.  Schliemann blev intresserad och grävde i området 1871-1873  och blev den som fick äran av att ha upptäckt Troja. Staden hade förstörts flera gånger och byggts upp igen och vilket lager som var det Troja som skildras i Iliaden har det rått olika uppfattningar om.

1873 hittade Schliemann en skatt med flera hundra guld- och silverföremål som fått namnet Priamos skatt. I Iliaden är Priamos kung av Troja. Skatten lät Schliemann föra ut ur det dåtida Osmanska riket utan något tillstånd. Den fördes först till Berlin och Schliemann donerade skatten  som en gåva till det tyska folket. I slutet av andra världskriget försvann den  men  finns nu på Pusjkinmuseet  i Moskva. Obekräftade uppgifter säger att Priamos skatt inte är äkta utan att den skulle vara ihopsamlad av Schliemann för att öka hans ära som forntidsforskare och arkeolog.

Källor:

Claes Lindskog Grekiska myter och sagor

På förlaget Natur och Kultur 1978

Nationalencyklopedien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Iliaden och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s